Koop een geit was een succes!

Nieuwsberichten

Maar liefst 224 dierenartsen in België namen deel aan de actie. Zij prijken nu met hun dierenartsenpraktijk op www.koopeengeit.be. Ze voerden actie op Expovet, Vétérinexpo, op marktjes en in hun wachtzalen. In totaal deden 412 mensen een gift. Zij kochten samen 1.074 geiten ter waarde van 53.700 euro en/of werden lid van Dierenartsen Zonder Grenzen. We tellen 119 nieuwe leden onder onze rangen, zij droegen samen ook nog voor 5.200 euro aan lidgeld bij. Hiermee verdrievoudigt het aantal leden!

“We kunnen de extra melk goed gebruiken”

Al deze giften stellen ons in staat om tussen te komen waar de nood het hoogst is. Zo zullen we dit jaar geiten geven aan kansarme families in Rwanda en Tanzania. We leiden dierenverzorgers op en ondersteunen privédierenartsen, zodat zij het vee gezond houden.

De jonge Peter Nangiro uit Lemukial, Oeganda, kreeg vorig jaar vijf geiten. De Galla-geiten zijn van een speciaal ras: ze zijn groter en geven meer melk.

peter oeganda gallaWe kregen vier geiten en een bok. Ze zijn zo mooi! Ze zijn allemaal spierwit, zo herkennen we ze snel. We kenden dit soort geiten niet, maar ze zijn gemakkelijk om te houden. Ze kunnen tegen het dorre klimaat hier en ze zijn niet kieskeurig voor hun eten. Drie geiten kregen al een jong, bij de vierde zal het niet meer lang duren. De kleintjes groeien ontzettend snel en de moeder geeft ons meer melk dan we gewoon zijn van een lokale geit. De oogst van dit jaar was een ramp door de lange droogte. Ik en mijn broers en zusjes kunnen de extra melk dus goed gebruiken!

De vader van Peter weet hoe belangrijk het is om de geitjes gezond te houden.

Mijn papa belt af en toe de dierenverzorger op uit het dorp om onze geiten te ontwormen, of om hen te verzorgen als ze ziek zijn. Onze buren trekken grote ogen omdat onze geiten gezonder zijn dan die van hen. Mijn vader legt dan trots uit wat ze moeten doen om ook hun geiten gezond te houden.

Winnaars

Om jullie te bedanken voor jullie enorme steun, krijgt iedereen die een geit kocht een kortingsbon voor Pairi Daiza. Jullie krijgen deze binnenkort in de bus.

Twee families winnen ook een familieticket voor Pairi Daiza. De gelukkigen zijn Wim Schalley uit Grimbergen en Bernadette Dessaintes uit Eccaussinnes. Proficiat!

Daarnaast winnen twee dierenartsen een reis naar Oeganda met Dierenartsen Zonder Grenzen! De gelukkigen zijn Joke Yzewyn uit Hoogstraten en Bernard Bradfer uit Ohain. Proficiat!

Joke was dolenthousiast toen we haar opbelden met het goede nieuws.

joke yzewynIk leerde Dierenartsen Zonder Grenzen kennen tijdens een infosessie op de faculteit diergeneeskunde van Gent, tijdens mijn derde jaar. Toen ik op Facebook de oproep zag om een geit te kopen, besloot ik de ‘geit’ bij de horens te nemen. Ik kocht er zelf één en spoorde mijn familie en collega’s aan om hetzelfde te doen. We zetten een spaarpotje van Dierenartsen Zonder Grenzen in onze dierenartsenpraktijk, zodat onze klanten ook een gift konden doen. Ik ben dolblij dat ik de projecten van Dierenartsen Zonder Grenzen in Oeganda mag bezoeken. Ik ben heel benieuwd wat mijn collega-dierenartsen voor de Oegandezen betekenen.

Wanneer Bernard zijn geit kocht, wist hij uiteraard dat hij kans maakte op de reis. Maar als dierenarts vond hij het logisch om Dierenartsen Zonder Grenzen te steunen.

Bernard BradferIk ben dierenarts, maar dankzij Dierenartsen Zonder Grenzen leerde ik op een andere manier het belang van dieren inzien. Ik volg al jaren hoe mijn collega’s van Dierenartsen Zonder Grenzen zich inzetten voor een betere wereld, terwijl ik vanaf de zijlijn toekijk. Ik besef nog altijd niet goed dat ik zo’n kans krijg in mijn leven. Dat ik naar Oeganda kan gaan om met eigen ogen te zien wat Dierenartsen Zonder Grenzen ter plekke doet, om alles beter te begrijpen en erover te vertellen.