Koop een geit haalt 48.007 euro op

Nieuwsberichten

Dit jaar hebben maar liefst 376 dierenartsen over heel België deelgenomen aan Koop een geit. Ze hingen een affiche in hun wachtzaal, zamelden geld in met een spaarpot in hun praktijk, kwamen naar onze stand op Vétérinexpo en Expovet, of hielpen mee tijdens beurzen en markten. In totaal hebben meer dan 500 mensen een gift gedaan voor Koop een geit en/of zijn lid geworden van Dierenartsen Zonder Grenzen (112 leden betaalden in totaal 3.300 euro lidgeld). Met jullie giften kunnen we 960 geiten schenken aan Afrikaanse families, ter waarde van 48.007 euro.

Een dikke DANK JE WEL in naam van alle families die dankzij deze geiten een toekomst kunnen opbouwen!

Een beter leven met gezonde geiten

Alexis Mayira, een veehouder in het dorp Kigarama in Rwanda, kreeg vorig jaar enkele geiten: “In augustus 2017 koos mijn dorp de armste families uit – waaronder die van mij – om steun te krijgen van Dierenartsen Zonder Grenzen en zijn lokale partner Imbaraga. Ik heb maar een klein stukje grond dat ik kan bewerken. Om voor mijn familie te kunnen zorgen, moet ik ook werken op de akkers van anderen.”

“In december kreeg ik vier geiten. Twee ervan waren al drachtig, ze hebben ondertussen jongen gekregen. Maar eerst heb ik een geitenhok voor hen gemaakt. Naast de geiten kreeg ik ook een opleiding over hoe hen te voederen en hoe hun mest te gebruiken om de oogst van de gewassen op mijn veld te verhogen.” (Alexis Mayira)

“Ik ben lid geworden van een boerenvereniging waaraan ik jaarlijks 250 Rwandese frank lidgeld betaal (ongeveer 0,24 euro – nvdr). Zo krijg ik toegang tot microkredieten om mijn veestapel verder te ontwikkelen.”

“In de toekomst zou ik graag het fokken van geiten verder ontwikkelen. Als dat goed werkt, hoop ik mijn werk als arbeider op te geven, een nieuw stukje grond te huren om te bewerken en zelfs een koe te kopen! Vanaf volgend jaar zou ik in staat moeten zijn om de ziekteverzekering voor mijn hele familie te betalen en zo langzaam uit de armoede te geraken.” (Alexis Mayira)

Richting Tanzania

Dierenartsen die deelnamen aan de campagne konden een terreinbezoek winnen. In 2018 zijn de gelukkige winnaars… Pierre Paindaveine uit Saint-Gérard (www.giguellerie.be) en Lies Poppe van Gezelschapsdierenpraktijk uit Aartselaar/Wilrijk (www.gezelschapsdierenpraktijk.be). Zij zullen in het najaar de activiteiten van Dierenartsen Zonder Grenzen in Tanzania bezoeken.

“De spaarpot van Dierenartsen Zonder Grenzen heeft al jaar en dag een vast plekje op de balie van onze praktijk. We steunen de Koop een geit-actie omdat we geloven dat gezonde dieren een duurzame toekomst bieden. ’t Is fijn te beseffen dat we hier als dierenarts aan kunnen bijdragen.” (Lies Poppe)

Je kan het hele jaar door kansarme families in Afrika steunen door een geit te kopen op koopeengeit.be. Bedankt voor je mèèèu-ga solidariteit!