Kippen helpen de Masai honger overwinnen

Nieuwsberichten

Dierenartsen Zonder Grenzen zet sterk in op het verbeteren van de voedselzekerheid van kansarme Masai-families in het Longido- en Simanjiro-district in Tanzania. Door een honderdtal Masai-moeders kippen te geven zorgen we ervoor dat zij hun families voldoende en gezond voedsel kunnen geven, zelfs in de droogteperiodes.

Geen honger meer dankzij kippen, maar dat is niet alles

tanzania kippen1De acties van Dierenartsen Zonder Grenzen voor kansarme Masai-families beperken zich niet alleen tot het uitdelen van kippen. Om de levensomstandigheden van deze families op een duurzame manier te verbeteren, leren we hen ook de kneepjes van het vak. In elk dorp krijgt een van de vrouwen een opleiding in het kweken van pluimvee. Zij geeft de opgedane kennis op haar beurt door aan de rest van het dorp. Tijdens de opleiding leren de vrouwen hoe ze een kippenren moeten bouwen en hoe ze de voeding voor het pluimvee kunnen verbeteren, zodat de kippen meer eieren leggen, gezonder zijn en dus aan een betere prijs verkocht kunnen worden. Op het einde van de opleiding zijn de vrouwen in staat om ziektes te herkennen en weten ze hoe ze de kippen het best moeten verzorgen.

Elk Masai-dorp krijgt een deel van het materiaal dat nodig is voor de bouw van de kippenrennen, 5 gevaccineerde hanen en 30 gevaccineerde jonge hennen. Als er voldoende kuikens zijn, verdelen de vrouwen de dieren onder elkaar. Zo krijgt elke vrouw haar eigen kippen en kan ze dankzij een haan en enkele jonge hennen voorkomen dat haar familie honger lijdt.

Dieren met onverwachte voordelen

Kippen zijn gemakkelijke diertjes, ze zijn tevreden met wat ze bijeenscharrelen. Dankzij hun eieren en vlees vormen ze een belangrijke en veilige bron van proteïnen. Bovendien zijn de vrouwen zo niet langer afhankelijk van het grotere vee zoals koeien en geiten, die eigendom zijn van de Masai-mannen. De verkoop van eieren en kippen geeft hen de kans een klein inkomen op te bouwen, dat ze kunnen investeren in het welzijn van hun kinderen.

tanzania kippen2Een nieuwigheid voor de Masai

Nedaudi Theresia is een van de vrouwen die kippen kreeg van Dierenartsen Zonder Grenzen. Ze vertelt dat voor onze tussenkomt maar weinig Masai-families vertrouwd waren met de pluimveeteelt. Veel dieren verdwenen of stierven omdat de eigenaren niet wisten hoe ze ze moesten verzorgen. “Dankzij de goede raad van Dierenartsen Zonder Grenzen verkopen we nu veel eieren en kippen en kunnen we hiermee schoolkosten en medicijnen betalen. We gebruiken de eieren en het vlees ook als voedsel voor onze kinderen. Elke Masai-vrouw kent de voedingswaarde en medicinale eigenschappen van eieren. Zo geven vrouwen die zelf onvoldoende moedermelk hebben hun baby niet alleen poedermelk maar ook eierdooiers.”

Doe een gift

Wilt u dit kippenproject vleugels geven? Met 42 euro geeft u een Masai-mamma 5 hennen en 1 haan zodat ze haar familie definitief kan verlossen van de honger. Geef de families van Longido en Simanjiro een duwtje in de rug, ze zullen u voor eeuwig dankbaar zijn.