Junior in het Zuiden

Nieuwsberichten

Het Juniorprogramma van het Belgisch ontwikkelingsagentschap Enabel biedt jonge professionals de kans om één tot twee jaar ervaring op te doen in het Zuiden. Ze werken er bij een Belgische ngo of Enabel, in één van de 14 partnerlanden van België.

Annelies Van Erp werkte van 2016 tot 2018 als junior expert voor Dierenartsen Zonder Grenzen in Ouagadougou: “Als communicatiejunior in Burkina Faso kreeg ik de kans om een heel divers takenpakket uit te voeren. Ik bezocht geregeld het terrein waar ik getuigenissen afnam, ik begeleidde cameraploegen tijdens persmissies en ik dacht mee na over de beste communicatiestrategie om de acties van Dierenartsen Zonder Grenzen in de kijker te zetten.”

“Ontzettend verrijkend”

“Werken in het buitenland en dus in een heel andere context is niet altijd evident, maar wel ontzettend verrijkend. Je leert creatief te zijn en snel op zoek te gaan naar alternatieven en oplossingen. Zoals die ene keer toen we een dorp wilden bezoeken met een fotograaf, maar de weg plots onbereikbaar was geworden door een hevige regenbui…”

“Vanaf dag één werd ik als een volwaardig lid opgenomen in het lokale team. Mijn collega’s moedigden me steeds aan om zelf voorstellen te doen om de zichtbaarheid van onze organisatie te verbeteren. En dat was voor mij in Burkina Faso niet moeilijk: door onze verschillende activiteiten te bezoeken en te praten met de families die we ondersteunen, begreep ik hoe essentieel gezonde dieren zijn voor het dagelijkse leven in de Sahel. Ik zag hoe enkele geiten wel degelijk het verschil kunnen maken voor een alleenstaande moeder of hoe een veeboer zijn koe voor een betere prijs kan verkopen dankzij vaccinatie. En dat zijn verhalen die ik maar al te graag neerschreef om achteraf te delen met een groter publiek.”

Word zelf junior

Wil je meer weten over het Juniorprogramma? Wil je zelf naar het terrein vertrekken als junior? Check dan de website van het Juniorprogramma en de carrièresite van Enabel, wie weet vertrek jij dan wel met Dierenartsen Zonder Grenzen naar het Zuiden!