In Oost-Congo redden konijnen levens

Nieuwsberichten

Onschuldige slachtoffers

De kleine Aline is één van de vele onschuldige slachtoffers van de ongekende armoede in Oost-Congo. Ze is, net zoals zoveel andere kinderen in de regio, chronisch ondervoed. Aline’s 51-jarige groottante zorgt voor haar en haar nichtje. Maar het gezin leeft in grote armoede.

Om een inkomen te hebben, doet Emelie wat naai- en verstelwerk, maar dat brengt bitter weinig op. Ze kan haar meisjes niet de toekomst geven die ze verdienen. Aline en haar nichtje eten slechts één keer per dag. Ze leven van een eenzijdig dieet van maniokpuree en eten af en toe een banaan of zoete aardappel. Jammer genoeg is het verhaal van Aline geen uitzondering.

Moeilijke situatie

Talloze gezinnen in Oost-Congo zijn nog steeds straatarm en hun kinderen lijden honger. Door de jarenlange plunderingen, geweld en wanbeleid zit de bevolking volledig aan de grond. In 2013 trokken de M23-rebellen zich terug uit het gebied, maar er zijn nog steeds andere milities actief in de regio. De recente vredesakkoorden hebben dus maar weinig veranderd aan de moeilijke situatie van de bevolking.

Jij geeft hen hoop

Toch kan je deze gezinnen opnieuw hoop geven. Met jouw steun deelt Dierenartsen Zonder Grenzen in Oost-Congo konijnen uit aan kansarme gezinnen zoals dat van Aline. Jij helpt hen om hun leven weer op de rails te zetten. Dankzij de dieren kunnen de gezinnen zich stap voor stap uit de armoede werken. Konijnen planten zich immers snel voort.  De kinderen kunnen zo af en toe een voedzaam stukje vlees eten. Door geregeld een konijn te verkopen, bouwt het gezin ook een bescheiden inkomen op. Op die manier is er geld voor gezond voedsel, voor kledij en kan het gezin de dokterskosten betalen. De kinderen kunnen zelfs naar school.

Eerste stap naar een waardig leven

Dierenartsen Zonder Grenzen wil dat deze gezinnen hun lot zelf in handen kunnen nemen. We vragen aan comités van dorpelingen om de gezinnen uit te kiezen die het meest kwetsbaar zijn. Vaak zijn dat jong moeders, weduwen, of gezinnen die bijna geen inkomen hebben. Samen met hen bouwen we aan duurzame verandering. De dieren zijn een eerste stap naar een menswaardig leven.

De geselecteerde gezinnen worden goed begeleid. Ze leren hoe ze de konijnen moeten verzorgen, krijgen materiaal om hokken te bouwen en drink- en eetbakken. Nadien volgen onze lokale dierenartsen de dieren geregeld op. Na deze begeleiding kunnen de gezinnen hun kleinveeactiviteit zelfstandig verderzetten. Elk gezin dat konijnen houdt, schenkt ook drie jongen aan een ander gezin in nood. Zo komt een keten van solidariteit op gang.

Maak deze ommekeer mee mogelijk

Schenk 3 konijnen aan een gezin in Oost-Congo en geef hen de kans om een waardig bestaan uit te bouwen.

> Doe nu een gift online