In Congo bouwen konijnen aan een betere voedselzekerheid voor kansarme families

Nieuwsberichten

Met de steun van de Belgische overheid, de stad Antwerpen en de gemeentes Hove en Zoersel werkt Dierenartsen Zonder Grenzen aan het verbeteren van de voedselzekerheid voor kansarme boerenfamilies in Noord-Kivu, in het oosten van de Democratische Republiek Congo. Door konijnen te geven en de kleinveeteelt te ondersteunen in de regio’s Béni en Lubéro, krijgen zo’n 12.000 mensen toegang tot voldoende kwaliteitsvol voedsel.

Twee maaltijden per dag

In 2015 deelde Dierenartsen Zonder Grenzen 4.830 konijnen uit aan 1.610 families in Noord-Kivu. Elke familie krijgt drie konijnen: twee vrouwtjes en een mannetje. De organisatie begeleidt de families en leert hen de kneepjes van het vak. Dankzij de opgedane kennis kunnen de Congolese families genoeg konijnen produceren om er af en toe enkele te verkopen. Met het geld dat ze zo verdienen kopen ze andere voedingsmiddelen, zodat ze het hele jaar door genoeg en evenwichtig kunnen eten. Zo kan 84% van de gezinnen met konijnen twee maaltijden per dag eten, in plaats van één. Ook in de moeilijkste periode van het jaar, wanneer de oogstreserves uitgeput zijn.

Konijnen sturen kinderen naar school

Vorig jaar belandde 27% van de konijnen op het bord van de families. En 16% werd verkocht of geruild voor andere voedingsmiddelen. Maar de konijnenteelt draagt niet enkel bij tot meer en beter voedsel. Het versterkt ook de economische stabiliteit van de families. Zij gebruiken de extra inkomsten om in andere dingen te investeren, zoals de schoolkosten van de kinderen. Meer dan de helft van de inkomsten uit de verkoop van konijnen vloeit door naar de opleiding van de kinderen.

Een nieuwe toekomst

In Kyondo, een broussedorpje op 30 km van Butembo in Noord-Kivu, woont Theodisia Kavugho. Deze 84-jarige weduwe verloor in 2014 al haar kippen door de ziekte van Newcastle. Met de kippen verloor ze ook haar inkomen. En dit terwijl ze zeven kleinkinderen onder haar hoede heeft.

Ik kreeg 3 konijnen, 6 kooien en 6 drinkbakken. En een opleiding over het verzorgen van de dieren. Met de inkomsten uit de verkoop van konijnen, bouwde ik een groot konijnenhok met extra kooien. Zo kan ik meer konijnen houden. Ik ben ook opnieuw begonnen met het houden van kippen. En ik kan al mijn kleinkinderen naar school sturen.

TheodisiaKavugho

Vandaag heeft Theodisia 20 konijnen en 21 kippen. Als één van haar dieren ziek is, belt ze de lokale dierenverzorger, die opgeleid werd door Dierenartsen Zonder Grenzen. De familie eet één keer per week vlees, de kinderen zijn niet langer ondervoed en ze kunnen naar school. Elke drie maanden kan ze zeven konijnen verkopen. Om je een idee te geven: met vijf konijnen kan een kind een jaar lang naar de basisschool. Een nieuwe toekomst, en dat allemaal dankzij drie konijnen!

Sneeuwbaleffect

En het mooiste van al? Deze gift van konijnen wordt doorgegeven aan andere families. Van zodra de drie konijnen een eerste nest jongen hebben, geeft de familie vijf konijnen aan twee andere families in nood.

> Doe nu een gift: geef drie konijnen aan een Congolese familie