Ik kijk er naar uit om de mensen met hun gebruiken en tradities te leren kennen

Blog, Nieuwsberichten

Dit was mijn to do lijstje aan het begin van de vakantie:

  • inentingen halen bij de dokter en het Tropisch Instituut (en dat waren er een heleboel),
  • mijn paspoort in orde brengen,
  • repatriëringsverzekering in orde brengen,
  • een heleboel documenten doornemen, invullen en tekenen op de samenkomstmomenten
    van Dierenartsen Zonder Grenzen en Broederlijk Delen in Brussel,
  • en nog veel meer!

En dat was nog maar het begin! Binnenkort begint ook het inpakken. Ik moet zeker zijn dat ik echt niets vergeet, maar minstens even verontrustend is of alles wel in de trekkersrugzak zal passen! Een aantal belangrijke dingen die ik moet meenemen zijn malariapillen, insectenwerende spray met 50% DEET, en kledij die mij zoveel mogelijk bedekt als bescherming tegen de muggen. Rwanda is namelijk een hoog risicogebied voor malaria. Dit schrikt mij echter niet af om te gaan! Ook mag ik natuurlijk alle nodige documenten niet vergeten, mijn t-shirt en badge van Dierenartsen Zonder Grenzen, mijn slaapzak (want ja, we gaan ook kamperen), mijn regenjas (want het zou gaan regenen snik snik) en ook heel belangrijk: het cadeautje voor de partners van Dierenartsen Zonder Grenzen ter plaatse. Als Antwerpenaar koos ik voor Antwerpse Handjes natuurlijk! 🙂

Vorig weekend ben ik beginnen lezen in het boek ‘Duizend Heuvels’ van Koen Peeters. Het gaat over een Belgische jongen die ervan droomt om in Rwanda te leven, en wiens droom uiteindelijk werkelijkheid wordt. Mijn droom is om te reizen, nieuwe dingen te proberen, te ontdekken en mijn wereldbeeld te vergroten. De zin vooraan in het boek is daarom ook zo enorm toepasselijk: “Icyo utarabona ugisanga iyo utaragera.” Dit betekent: “Wat je nog nooit hebt gezien, zul je vinden waar je nog niet hebt gereisd.” Ik ben nog niet ver geraakt in het boek, maar ik ben aangenaam verrast hoe in enkele pagina’s de auteur de sfeer van Rwanda kan typeren. Ik kijk er naar uit om de mensen met hun gebruiken en tradities te leren kennen, en het verschil aan te voelen tussen hoe alles daar gaat ten opzichte van hier.

Ella Tuyttens

De uitwisselingsreis naar Rwanda maakt deel uit van een educatief traject voor studenten, in samenwerking met Broederlijk Delen, Thomas More en HoGent, en met de steun van de Belgische ontwikkelingssamenwerking.