Hoe mensen en dieren samenleven in Afrika en België: herbekijk Beestig! op VTMKZOOM

Nieuwsberichten

Bab zocht in België uit hoe dieren hier leven en verzorgd worden, terwijl Arne helemaal naar Afrika trok om uit te zoeken wat dieren er betekenen voor de lokale Afrikaanse bevolking. Ze kregen telkens het gezelschap van een kind dat hen meeneemt op ontdekkingstocht. Je kan alle afleveringen en leuke filmpjes achter de schermen herbekijken op www.vtmkzoom.be/beestig.

Dierenartsen Zonder Grenzen was nauw betrokken bij de productie van Beestig! in Afrika en België. De Belgische ngo werkt dag in dag uit met dieren in Afrika en strijdt zo tegen honger en armoede. De organisatie werkt in gebieden waar veeteelt de belangrijkste bron van inkomsten en zelfs voedsel is voor de lokale bevolking. Door de dieren gezond te houden, zorgt Dierenartsen Zonder Grenzen dat kansarme veehoudersfamilies een beter leven kunnen opbouwen. Arne bezocht in Oeganda en Rwanda families die door Dierenartsen Zonder Grenzen ondersteund worden. In België ijvert de ngo voor een duurzame veeteelt, met respect voor dier, mens en milieu.

Geen exotische dieren

In Beestig! staan dus geen exotische zebra’s, struisvogels of olifanten centraal, maar wel koeien, kippen, geiten, konijnen, ezels, kalkoenen, varkens… en zelfs dromedarissen. Terwijl Arne in Afrika rondtrekt op zoek naar kuddes en hun jonge hoeders, blijft Bab in eigen land en wordt ze ondergedompeld in het leven van boeren en dierenliefhebbers.

“Het was werkelijk een beestig avontuur!”

beestig1Kaztaars Arne en Bab hebben zelf ervaren hoe de opnames vaak ontroerende en grappige situaties opleverden. Arne: “Ik ben in Afrika op unieke locaties geweest en heb daar met veel verbazing kunnen zien hoe de mensen met zo weinig materiaal zoveel kunnen verwezenlijken. Heerlijk om te zien hoe mens en dier daar samenleven te midden van prachtige natuur.” Maar ook voor Bab, die op Belgische bodem boerderijen bezocht, was het een ervaring om nooit te vergeten: “Het was werkelijk een beestig avontuur! Ik heb dag in dag uit geleefd tussen en met dieren en heb enorm veel bijgeleerd! Alledaagse dieren zien er in mijn ogen nu helemaal anders uit! Wist je bijvoorbeeld dat een koe in z’n neus peutert met zijn tong? (lacht)”

Eerste aflevering: Arne in Oeganda, Bab in Ninove

In de eerste aflevering van Beestig! trekt Arne naar Oeganda waar hij de 12-jarige herder Lokoroi ontmoet die verantwoordelijk is voor een kudde van maar liefst dertig koeien. Om zijn koeien zo goed mogelijk te verzorgen, kan Lokoroi niet naar school: “Mijn koeien hebben mij nodig. Ik kan hen geen volledige dag alleen laten dus daarom ga ik niet naar school.”

Kaztaar Bab neemt ondertussen een kijkje op een boerderij in Ninove waar de 10-jarige Joke melkkoeien verzorgt. Joke leert Bab hoe ze met pasgeboren kalfjes moet omgaan en hoe drachtige koeien verzorgd moeten worden om ze zo goed mogelijk voor te bereiden op het kalven.

Hoewel de infrastructuur in België en Oeganda enorm verschillend is, hebben deze ‘boerderijen’ één ding gemeen: de koeien doen niet altijd wat hen gevraagd wordt. Zowel Arne als Bab ondervinden dat koeien nogal koppig kunnen zijn en liever hun eigen ding doen.

Beestig!

Beestig! is een productie van productiehuis Padaboem, met de steun van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking (DGD) en Dierenartsen Zonder Grenzen.

> Hier kan je enkele blogs lezen van onze terreinmedewerkster Karolien over de opnames in Oeganda en Rwanda