Het netwerk van VSF International steunt vluchtelingen uit Oekraïne

Nieuwsberichten

Een maand na het begin van de oorlog in Oekraïne zijn al meer dan 4 miljoen mensen het land ontvlucht en zijn miljoenen mensen in eigen land ontheemd. De humanitaire nood neemt nog steeds exponentieel toe.

Elke dag vluchten duizenden mensen uit Oekraïne met als enige bagage dat wat ze zelf nog kunnen dragen: vaak is dat hun huisdier. Volgens informatie die VSF International aan de Poolse grens bij Medyka ontving, heeft ongeveer 30% van de vluchtelingen een huisdier bij zich, en sommige van hen hebben diergeneeskundige zorg nodig.

Noodsituatie

Doorgaans maakt de verzorging van huisdieren geen deel uit van de opdracht van Dierenartsen Zonder Grenzen. Ons belangrijkste werk blijft de ondersteuning van kleinschalige veehouders en herders. De urgentie en het uitzonderlijke karakter van deze crisis laten onze dierenartsen echter niet onverschillig.

© Alessandro Dalla Pozza

Gezelschapsdieren zijn belangrijk voor het psychologisch welzijn van hun eigenaars, zeker in extreme situaties als deze. De zorg voor een huisdier schept een band met het leven dat zoveel mensen gedwongen waren achter zich te laten. Terwijl mensen gezondheidszorg en steun krijgen, is het daarom ook belangrijk in de behoeften en zorg van hun lievelingsdieren te voorzien: veel dieren komen, net als hun baasjes, uitgeput aan of hebben wonden die moeten worden verzorgd.

Bovendien is hondsdolheid nog steeds aanwezig in Oekraïne, in tegenstelling tot veel andere Europese landen. De plotselinge aankomst van niet-gevaccineerde huisdieren kan tevens een ernstige bedreiging vormen voor de volksgezondheid en vereist een snelle reactie van de plaatselijke veterinaire diensten om ze in te enten tegen rabiës of een quarantaine op te leggen.

Wat we doen

Twee organisaties die lid zijn van VSF International zijn actief in het verlenen van steun aan huisdieren van vluchtelingen:

Het project van VSF-Tsjechië, “Seeking Refuge Together”, geeft Oekraïense vluchtelingen die in Tsjechië met dieren aankomen diergeneeskundige zorg en voeding. De organisatie helpt bij het vinden van geschikte dierenklinieken en biedt tolken aan 5423in dierenklinieken die huisdieren van Oekraïense vluchtelingen opvangen. Ze beheert ook een informatiehub waar eigenaars van huisdieren relevante informatie kunnen vinden en biedt hen financiële hulp zodat ze voor hun dieren kunnen zorgen. Voor meer informatie over dit programma vindt u hier.

© Alessandro Dalla Pozza

VWB/VSF Canada evalueert de situatie langs de Poolse grens en andere buurlanden. Momenteel richten ze zich hoofdzakelijk op het ondersteunen van een aantal belangrijke lokale partners in Oekraïne om voedsel en medische voorraden te leveren aan meer dan 700 lokale opvangplaatsen en dierenverzorgers. Voor meer informatie over dit programma kunt u terecht op hun noodhulppagina voor Oekraïne.

Op dit moment is er nog geen precieze informatie over de situatie van landbouwhuisdieren in Oekraïne. Maar hoogstwaarschijnlijk hebben ook het vee en de veehouders zelf steun nodig. VSF International zal de situatie blijven evalueren en kijken of we onze activiteiten ter ondersteuning van de Oekraïense bevolking kunnen opschalen.

Hoe kunt u helpen?

Als u onze activiteiten voor Oekraïense vluchtelingen wilt steunen, kunt u doneren aan: