“Het kweken van kippen is een welgekomen extra activiteit”

Nieuwsberichten

“Al enkele jaren probeer ik op mijn koertje kippen te kweken. Maar met de nodige gêne moet ik toegeven dat ik er nooit in slaag om volwassene kippen te hebben … mijn kuikens sterven keer op keer”, vertelt Bibata Sawadogo, een ingetogen vrouw die samen met haar vier kinderen in het dorp Damesma woont in het noorden van Burkina Faso.

“Maar sinds enkele maanden ken ik de oorzaak van dit verlies. Ik vaccineerde mijn kuikens niet. Pas tijdens een opleiding georganiseerd door Dierenartsen Zonder Grenzen leerde ik het belang van deze inentingen. Bovendien legden de animatoren duidelijk uit dat indien een kip ziek is, je direct moet reageren en het dier apart moet plaatsen. Zo voorkom je dat ook de andere dieren ziek worden.”

Extra activiteit

“Daarnaast ontving ik veel tips over hoe ik de dieren het best kan voeden. Ik zal bijvoorbeeld niet langer de graantjes voor de kippen simpelweg op de grond gooien. Neen, ik heb een bakje waar ik het eten inleg. Ik doe er alles aan om te voorkomen dat mijn kippen ziek worden en dus zouden sterven.”

Dankzij de opleiding is Bibata opnieuw gemotiveerd om kippen te houden. Samen met haar man trok ze naar de markt en ze kochten enkele kippen, die haar zullen helpen haar levensomstandigheden te verbeteren. “Om te overleven en mijn kinderen te kunnen voeden, combineer ik verschillende activiteiten. Ik verkoop onder meer het kruid soumbala en geroosterde pindanoten. Maar dat brengt helaas niet veel geld in het laatje. Het kweken van kippen is dus een welgekomen extra activiteit. Dat geeft mij en mijn familie een beetje ademruimte. Ik ben er zeker van: nu ik weet hoe ik de kippen correct moet  behandelen, ga ik snel een heleboel nieuwe kuikens hebben. Van zodra deze volgroeid zijn, kan ik ze verkopen op de markt zodat ik wat extra geld heb om voedsel te kopen.”