“Heb je dan met leeuwen en olifanten mogen werken?”

Blog, Nieuwsberichten

“Hoezo, kippen?” Dan vertel ik dat Dierenartsen Zonder Grenzen de afgelopen twee jaar kippen verdeeld heeft onder verschillende Masai-vrouwengroepen in Noord-Tanzania. Kippen zijn immers enorm nuttige dieren. Hun vlees en eieren zijn niet alleen voedzaam, maar ze planten zich ook snel voort. Bovendien zijn kippen ook niet echt veeleisend: buiten een goede schuilplek, wat water en handjevol aanvullend kippenvoer, hebben ze niet veel nodig.

Positie van de vrouw versterken

Runderen, geiten en schapen zijn onontbeerlijk voor de Masai, maar traditioneel is veehouderij een echte mannenzaak. Het zijn in dit geval echter de vrouwen die zich over het pluimvee ontfermen. Door vrouwengroepen volmacht te geven over het management van de kippen en het geld dat ze opbrengen, hoopt Dierenartsen Zonder Grenzen de positie van de vrouw binnen de Masai-cultuur te versterken, en hen financieel onafhankelijker te maken.

Succesfactoren en valkuilen

Sommige vrouwengroepen deden het bijzonder goed, anderen wat minder. Het was mijn taak als vrijwilliger voor drie weken om de potentiële succesfactoren en valkuilen van het kippenproject in kaart te brengen. Daarvoor moest ik uiteraard beroep doen op een lokale tolk, Neema, die het reilen en zeilen van de Masai uit de doeken deed.

Zo kwam ik erachter dat kippen eigenlijk niet ingeburgerd zijn in de Masai-cultuur. Neema wist me bijvoorbeeld te zeggen dat niet alle Masai kippenvlees en eieren durven (of willen) eten. Soms dacht men er ziek van te worden, en soms wist men het niet klaar te maken. Tja, onbekend maakt onbemind. Daarom zijn doorlopende opleidingen, gaande van dierenzorg tot kookles, in mijn ogen enorm belangrijk.

Soms stond ik verbaasd van het doorzettingsvermogen en de vakkunde die de Masai-vrouwen aan de dag legden. Ik zag fraaie, zelfgemaakte kippenhokken – robuuster dan degene die je in dierenspeciaalzaken kan kopen – en uitgewerkte, gedetailleerde logboeken met productiecijfers, voerprijzen, enz.

Passing on the gift

Binnen dit project past men ook het prachtige concept van “passing on the gift” toe. De vrouwen die kippen gekregen hebben, delen hun nieuwe kuikentjes met anderen om zo het ‘geschenk’ binnen de gemeenschap verder te zetten.

Wanneer ik dit uiteindelijk allemaal uitgelegd heb, zijn de meesten er wel van overtuigd dat ook kippen een essentiële rol spelen in Tanzania.

Kristine Piccart

Deze activiteiten maken deel uit van een overkoepelend meerjarig ontwikkelingsprogramma, Maisha Bora, dat uitgevoerd wordt door tien lokale en vijf internationale partners en gefinancierd wordt door de Belgische overheid. Het programma wil de voedselzekerheid verbeteren van kansarme families van Masai-veehouders in de districten Simanjiro en Longido in het noorden van Tanzania, door in te zetten op de veeteelt, toegang tot water, ondernemerschap en voeding.