Hart onder de riem voor Belgische veeboeren getroffen door rundertuberculose

Nieuwsberichten

Dierenartsen Zonder Grenzen wil de getroffen Vlaamse veeboeren een hart onder de riem steken. Als ngo werken we dagelijks aan een betere dierengezondheid(szorg) en betere levensomstandigheden voor Afrikaanse veehouders. Ook in België leven families van de veeteelt en kunnen ze van de ene op de andere dag alles verliezen door een dierziekte.

Rundertuberculose

Rundertuberculose is een dierziekte die over heel de wereld voorkomt en wordt veroorzaakt door de bacterie Mycobaterium bovis. De meest voorkomende symptomen zijn een gewichtsafname van het zieke dier en een harde, chronische hoest.

Ook al is België al meer dan 10 jaar officieel vrij van rundertuberculose, toch komen er nog geregeld nieuwe haarden voor door contact met koeien uit andere landen. Dat deze haarden zich niet verder verspreiden, is vooral te danken aan de nodige preventie- en controlemaatregelen. Elk verdacht geval moet gemeld worden aan het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).

Zoönose: overdraagbaar op de mens

Tuberculose is een klassiek voorbeeld van een zoönose, of een ziekte die overdraagbaar is op de mens. Mensen die in nauw contact komen met de dieren (veehouders, dierenartsen, slachthuispersoneel…) kunnen besmet worden door het inademen van ziektekiemen (wanneer de koe hoest of niest), maar dit is uitzonderlijk in België. Ook door het drinken van rauwe melk kan iemand de ziekte oplopen. De melk in Belgische supermarkten is gepasteuriseerd, en ook de kazen worden gemaakt van gepasteuriseerde melk, dus er is geen enkel gevaar voor de Belgische consument.

In Afrika daarentegen, waar rundertuberculose endemisch is en dus veel voorkomt, drinken veehoudersfamilies rechtstreeks de rauwe melk van hun koeien. Hier is melk een essentieel onderdeel van de dagelijkse voedselvoorziening van kansarme veehouders. De veehouders leven ook voortdurend dicht bij hun kuddes. Ze lopen een belangrijk risico op besmetting. Om die reden maakt Dierenartsen Zonder Grenzen veehouders o.a. bewust voor de gevaren van zoönoses en de symptomen van dierziektes zoals rundertuberculose.

Meer informatie