Groene energie voor kleine melkveehouders

Nieuwsberichten

In Rwanda is groene energie een integraal onderdeel van onze activiteiten rond veeteelt. Samen met onze lokale partner Imbaraga steunen wij het Nationale Biogasprogramma van de overheid om het gebruik van brandhout en de ontbossing in de heuvels te verminderen. Door het gebruik van koeienmest is het inderdaad mogelijk om biogas te produceren dat, eenmaal aangesloten op in de keuken, brandhout vervangt.

Sinds 2014 hebben we 481 biogasinstallaties geïnstalleerd in de 4 districten van de Zuidelijke Provincie. Op deze manier kunnen kleinschalige boeren profiteren van een groene energiebron en tegelijkertijd hun landbouwproductiviteit verbeteren. Koeienmest blijkt een uitstekende meststof voor gewassen te zijn. Maar de voordelen van biogas gaan veel verder voor de gezinnen die er gebruik van maken.

Eugenie Mukantwari, 42, kan hiervan getuigen. Sinds iets meer dan een jaar voedt deze moeder haar biogasinstallatie elke dag met de mest van haar twee koeien. Op vaste tijden, zoals onze instructeurs haar hebben geleerd. Een oefening die discipline en regelmaat vereist, omdat het cruciaal is voor de productie van biogas. Maar voor Eugenie en haar familie is het duidelijk de moeite waard.

“Ik weet niet waar ik moet beginnen om een leven zonder biogas uit te leggen,” begint Eugenie. “We hadden grote moeite om hout te vinden om onze maaltijden te koken, omdat onze heuvel ontbost is. Ik verspilde veel tijd aan het voorbereiden van de kinderpap of het verwarmen van water om ze te wassen voordat ze naar school gingen. Om nog maar te zwijgen van de schadelijke rook en roet van het brandhout. »

Een voorbeeld voor andere veehouders

Na een informatiesessie in haar dorp over biogas heeft Eugenie niet lang geaarzeld om deel te nemen aan het programma. Ondanks een substantiële eigen bijdrage (zowel materieel als financieel) heeft ze geen spijt van de investering: “Vandaag de dag gaat het koken veel sneller en gemakkelijker. Elke maand besparen we veel geld. En de mest van de installatie maakt onze velden vruchtbaarder! »

Het project houdt zich dus aan zijn beloften, zowel vanuit het oogpunt van de begunstigden als in de strijd tegen de klimaatverandering én voor de gelijkheid van mannen en vrouwen. Volgens onze enquêtes hebben gezinnen hun consumptie van brandhout met 83,2% verminderd en beginnen steeds meer mannen te koken.

“Ik ben echt blij van mijn investering. Ik denk dat ik een goed voorbeeld kan zijn voor anderen en ik zal graag samenwerken om andere boeren in mijn gebied bewust te maken van de voordelen van biogas. »

Schenk een biogasinstallatie

Veel Rwandese gezinnen blijven hout gebruiken om te koken. Met alle negatieve gevolgen vandien voor hun gezondheid en het milieu. Help ons hen een opstapje te bieden naar een beter leven met biogastechnologie. Doe een gift.

Wilt u meer weten over dit project en onze andere activiteiten in Rwanda? Klik hier.

Dit project wordt mede gefinancierd door de provincie Vlaams-Brabant.