Film in het Bos – over vee en natuur op 13 september

Nieuwsberichten

In de Gentbrugse Meersen, één van de vier groenpolen in Gent, rijst voor één avond een openluchtcinema op. Op woensdag 13 september, vlak naast een van de verschillende begrazingsblokken van de meersen, organiseren we ‘Film in het Bos’, een samenwerking met Stad Gent en een concept van BOS+.

HET PROGRAMMA

Dat veehouderij en natuurbeheer ook hand in hand kunnen gaan, laat het graasbeheer in de Gentbrugse Meersen duidelijk zien. Neem deel aan inspirerende wandelingen met experten doorheen de verschillende begrazingsblokken in de meersen en ontdek hoe we met de juiste keuzes een gezonde omgeving kunnen creëren voor zowel mens, dier als planeet.

Veehouder Nils Mouton in de Gentbrugse Meersen. ©Fien Boone

Biologisch veehouder Nils Mouton van bioboerderij De Zwaluw deelt zijn ervaringen en vertelt ons hoe zijn koeien gedijen in dit unieke gebied.

Eva Kerselaers en Eva Verstraete van Stad Gent onthullen de vernieuwende landbouwvisie en hoe zij het maaibeheer een andere wending gaven. 

Filip Smagghe van Stad Gent laat ons zien hoe de aanwezigheid van grazende dieren een positieve invloed heeft op het ecosysteem en welke flora hierdoor gedijt.

Na de wandelingen gaat MO*-journaliste Elien Spillebeen in gesprek over veehouderij en natuurbeheer met Eva Kerselaers, beleidsadviseur land- en tuinbouw voor Stad Gent, Jan Van Uytvanck, INBO-onderzoeker naar natuurbeheer met grote grazers, en Nils Mouton, veehouder in de Gentbrugse Meersen.

Tot slot laten we je kennismaken met rondtrekkende veehouderij en graasgebieden wereldwijd via kortfilms uit Canada, Hongarije en Tanzania. Kom en ontdek het pastoralisme in al zijn diversiteit!

 • 17u00: Opening
 • 17u30: 1e begeleide wandeling door de meersen
 • 18u30: 2e begeleide wandeling door de meersen
 • 19u30: Gesprek over veehouderij en natuurbeheer met Nils Mouton, Jan Van Uytvanck en Eva Kerselaers, gemodereerd door Elien Spillebeen (MO*)
 • 20u30: Start van de filmvertoning
 • 21u30: Napraten bij een drankje en muziek

Dit evenement is gratis, maar je wordt verzocht je op voorhand te registreren.

Ik schrijf me in

Bekijk hieronder de editie van vorig jaar.

 

DE FILMSELECTIE

Guardians of the Grasslands (Canada, 2021, 13 min)

Inheemse graslanden, een van de meest bedreigde ecosystemen ter wereld, verdwijnen aan een alarmerend tempo in Canada. Deze film is het resultaat van samenwerking tussen natuurbeschermers en lokale veehouders en laat zien hoe begrazing deze iconische landschappen en de planten en dieren die er thuis zijn, beschermt.

Lees verder onder deze video

 

An Afternoon on the Pasture (Hongarije, 2022, 22 min)

László Sáfián, een traditionele Hongaarse herder, legt uit hoe hij, samen met zijn hond, zijn kudde dicht opeengepakt over het landschap laat bewegen. Deze “trage film” laat je kennismaken met de eeuwenoude kennis van herders. De film volgt een gesprek tussen de herder en een wetenschapper, waarbij ze praten over de keuzes die de herder maakt en hoe hij deze kennis heeft geleerd en doorgeeft, gedurende een namiddag in het grasland.

 

Olosho (Tanzania, 2015, 16 min)

Deze film is gemaakt door zes Maasai-herders in het noorden van Tanzania en een getuigenis van hoe ze met geweld van hun land verjaagd worden om plaats te maken voor een nieuw wildpark. Leden van de koninklijke familie uit de Verenigde Arabische Emiraten willen er een privéwildreservaat vestigen. Sindsdien worden de Maasai de toegang ontzegd tot belangrijke graasgebieden en waterpunten voor hun kuddes. Tot op de dag van vandaag blijft dit conflict onopgelost.

 

PRAKTISCHE INFORMATIE

 • Woensdag 13 september om 17u00
 • Gentbrugse Meersen, ter hoogte van Koningsdonkstraat 108, 9050 Gentbrugge. Klik hier voor de exacte locatie.
 • Ter plaatse zijn broodjes van Faja Lobi en dranken van De Mederie te verkrijgen.
 • Het evenement gaat door in open lucht. Een tent wordt voorzien bij regenval.
 • Inkom: gratis

Ik schrijf me in

Veehouder Nils Mouton in de Gentbrugse Meersen. ©Fien Boone

Dit evenement wordt gezamenlijk georganiseerd door Dierenartsen Zonder Grenzen en Stad Gent.