“Fascinerend om jongeren van een andere cultuur te ontmoeten”

Nieuwsberichten

Move with Africa is een actie van de Franstalige krant La Libre Belgique. De thema’s die de organisatoren willen aansnijden zijn onder andere interculturaliteit, wereldburgerschap en Noord-Zuidrelaties. Hiervoor werken ze samen met een aantal partners: een tiental organisaties die aan ontwikkelingssamenwerking doen, de Belgische ontwikkelingssamenwerking en het ministerie van Onderwijs van de Franse gemeenschap.

Lyam (16 jaar) is een van de leerlingen die de unieke kans kreeg om met Move with Africa naar Rwanda te gaan. Vandaag blikt hij terug op zijn reis.

Hoe voelde je je voor je vertrek naar Rwanda?

“Ik had er vertrouwen in. Ik wist dat ik nieuwe dingen zou ontdekken en dat ik een continent zou leren kennen dat me helemaal vreemd was. Ik geef toe dat ik af en toe wel wat nerveus was, want als je iets volledig nieuws gaat ontdekken, brengt dat je toch altijd een beetje uit evenwicht. Maar het is en blijft spannend.”

Wat is je mooiste herinnering aan de reis?

“Mijn beste herinnering hou ik over aan de uitwisseling met de leerlingen van EAVK, de school voor landbouwers en dierenartsen in Kabutare. Het was echt fascinerend om jongeren van onze leeftijd te ontmoeten die een totaal andere manier van leven hebben dan wij. De gesprekken liepen redelijk vlot, ondanks de communicatieproblemen. Ik heb genoten van elke minuut daar op die school. De Afrikaanse jongeren zijn echt geweldige en heel warme mensen.”

Denk je dat deze uitwisselingsreis je visie of je gedrag op bepaalde punten veranderd heeft? En hoe?

“Absoluut! Voor mijn vertrek naar Afrika was ik een beetje een luiwammes die alles wat belangrijk was uitstelde tot de dag nadien. Nu verbaas ik soms mezelf! Ik maak de vaatwasmachine leeg en ik stel de dingen niet meer uit. Ik ben uit Rwanda teruggekeerd met een bomvolle agenda voor school en ik ben niet beginnen stressen of in paniek geslagen. Ik begin er gewoon in alle rust aan en met een zelfvertrouwen dat mij zelfs verbaast. Ik mag wel zeggen dat Afrika me meer vertrouwen in mezelf heeft gegeven, omdat ik nu inzie dat het niet de tijd is die belangrijk is, maar wat er gedaan moet worden.”

Wat is Rwanda nu voor jou, in twee woorden?

“Rwanda, da’s gewoonweg ‘prachtastisch’.”