EU-parlement veroordeelt Tanzania voor geweld tegen Masai-veehouders

Nieuwsberichten

Het conflict begon in 1992, toen het safaribedrijf Ortello Business Corporation (OBC) uit de Verenigde Arabische Emiraten een exclusieve jachtvergunning kreeg voor een gebied dat traditioneel tot de Masai toebehoorde. In 2009 verdreven oproerpolitie en bewakers van OBC meer dan 3.000 Masai, overwegend vrouwen en kinderen, uit acht dorpen. Hierbij kwamen enkele Masai-veehouders om het leven en verloren de boeren grote hoeveelheid vee.

In 2013 wilde de Tanzaniaanse overheid 1.500 km² Maasai-land dat grenst aan het Serengeti National park, aan OBC verkopen. 40.000 Masai zouden hierdoor moeten verhuizen. Onder internationale druk zag president Jakaya Kikwete in november 2014 van de verkoop af. Maar de mensenrechtenschendingen gingen door.

Landgrabbing

Het EU-parlement haalt in zijn resolutie van 12 maart fel uit naar de wijdverspreide praktijk in Tanzania van ‘landgrabbing’. De Tanzaniaanse overheid geeft op grote schaal een andere bestemming aan gemeenschapsgrond, zonder rekening te houden met de rechten van lokale bewoners. Zo wees de overheid tussen 2005 en 2008 640.000 hectare grond toe aan privé-investeerders, onder andere voor het telen van gewassen voor biobrandstof. Kleine boeren verloren zo hun akkers en grasland, essentieel voor het overleven van hun families en kuddes. Masai zijn rondtrekkende veehouders die leven in de droge gebieden van de Hoorn van Afrika. Door ‘landgrabbing’ zijn grote gebieden voor hen ineens niet meer toegankelijk.

Het Europese parlement constateert dat rondtrekkende veehouders en kleine boeren in Tanzania – goed voor 10% respectievelijk 75% van de bevolking – een grote kans lopen om hun land te verliezen, onder meer door corrupte en illegale overdracht aan buitenlandse bedrijven of omdat de autoriteiten de bestemming van de grond wijzigen in bijvoorbeeld natuurparken.

Het Europese parlement spreekt zich nu voor het eerst uit tegen deze praktijk. Dierenartsen Zonder Grenzen juicht deze beslissing toe. De Belgische ngo komt al jaren op voor de rechten van rondtrekkende veehouders in Oost–Afrika. Sinds 2014 is Dierenartsen Zonder Grenzen actief in Tanzania, waar de ngo samen met de lokale partnerorganisatie UCRT strijdt voor de grondrechten van de Masai-veehouders.