Eerlijke prijzen voor landbouwers wereldwijd

Nieuwsberichten

Boerenbond en Groene Kring pakken uit met de campagne ‘SOS Voedselprijzen’ en een petitie waarmee ze de steun van de consument vragen. Dierenartsen Zonder Grenzen steunt deze actie en roept op tot solidariteit met familiale boeren wereldwijd, zowel in België als in Afrika, waar de ngo kansarme veehouders ondersteunt.

Familiale landbouwers voeden de wereld

Familiale landbouwers wereldwijd staan onder druk door de mondialisering van ons voedselsysteem en de integratie van de landbouw in de wereldmarkt. Europese boeren hebben het steeds moeilijker om eerlijke prijzen te krijgen voor hun producten, door de lange keten tussen boer en consument en onder druk van supermarkten. De ‘eerlijke’ prijs is vandaag de prijs die de consument wil betalen, volgens de supermarkten.

Ook in het Zuiden is het moeilijk voor familiale landbouwers om een stabiel inkomen te verkrijgen, door gebrek aan infrastructuur zoals goede wegen en veemarkten – wat hen afhankelijk maakt van tussenhandelaars – of wanneer ze moeten wedijveren met gemakkelijk beschikbare en goedkopere geïmporteerde voeding. Wanneer hun landbouwactiviteiten niet meer rendabel zijn, trekken ze naar steden op zoek naar loonarbeid of zijn ze verplicht enkel voor eigen consumptie te produceren.

Ook in Vlaanderen sluiten elke week 24 boerderijen de deuren. Dat is jammer, want een eigen voedselproductie is noodzakelijk om in eigen land of regio zeker te zijn van voldoende, gezond en lekker voedsel. Daarom is het belangrijk om familiale landbouwers wereldwijd te steunen, want zij hebben gekozen voor de nobele taak om de bevolking te voeden.

Weet wat je eet

vrouwenkippen drcWanneer we als consument melk, vlees, eieren, groenten of fruit kopen in de supermarkt, zijn we ons vaak niet bewust van de kostprijs voor de boer. Supermarkten wedijveren met elkaar voor de laagste prijs. En dat is goed voor de portemonnee van de consument, toch?

Hierbij vergeten we echter dat goedkoop voedsel een nefaste impact heeft op onze planeet en onze gezondheid. Als consument is het belangrijk te weten wat je eet, waar het vandaan komt, hoeveel het echt kost en stil te staan bij wie er voor gewerkt heeft. De keuzes die we dagelijks als consument maken hebben wel degelijk een impact. Kies daarom voor duurzaam, lokaal en eerlijke voeding. Kies voor kwaliteit waarbij boer, consument, dier en milieu mee gebaat zijn. Omdat landbouwers onderaan de voedselketen staan, kunnen ze heel weinig invloed uitoefenen op de prijzen. Daarom vragen ze de hulp van de consumenten.

Teken de petitie

sos voedselprijzenDierenartsen Zonder Grenzen roept iedereen op om de petitie ‘SOS Voedselprijzen’ van Boerenbond en Groene Kring te ondertekenen en zo hun solidariteit te tonen met familiale boeren wereldwijd. De petitie zal op 7 september overhandigt worden aan de EU-ministers. Er zal dan ook overleg gepleegd worden met de warenhuizen. Je kan de petitie ondertekenen op www.sosvoedselprijzen.be.

Meer lezen?