Een moestuin bouwen

Blog, Nieuwsberichten

De groep werd in twee verdeeld. Zo gingen acht kleine musungu’s (blanken) op weg naar Nyanza, en de acht anderen (waaronder wij) naar Huye. Leuke namen hebben die Rwandese steden!

Missie van de dag: helpen bij de aanleg van een ‘keukentuin’. Wat is dat voor iets? Heel simpel: je maakt een cirkel van stenen met een omtrek van zo’n 3,5 m en die doet dienst als moestuin voor het gezin. Natuurlijk is het nog veel meer dan dat. Maar daarvoor kom je best zelf eens kijken.

DSC01116

We kwamen aan bij Odette, een begunstigde van het ontwikkelingsprogramma van Dierenartsen Zonder Grenzen in Rwanda. Ze staat aan het hoofd van een gezin met 6 kinderen. We mochten een (modderig) handje toesteken bij het aanleggen van de tuin en dat ging vlotjes. Daarbij hadden we veel bekijks van de Rwandese kinderen, die onze pogingen tot metselwerk hilarisch vonden.

DSC01108

We plantten een paar rijen kool en bezochten een konijnenkweker. Daarna was het tijd om weer in de auto te stappen, met een hoop kinderen in ons kielzog. Op een rustig plekje in het bos haalden we onze picknick boven: avocado’s, bananen, vitamine A (een soort boter/margarine), lekker brood en zelfs kaas. Een waar genot!

Er volgde een rustige namiddag. We bezochten een centrum voor mensen met een handicap dat hulp kreeg van Dierenartsen Zonder Grenzen in de vorm van kippen en konijnen. We kochten nog een paar souvenirs en daarna was het tijd om uit te rusten onder de bananenboom!

Wordt vervolgd…

Lyam en Corentin

In het kader van Move with Africa, een initiatief van de Franstalige krant La Libre Belgique, reist een groep leerlingen van het Collège de Bellevue uit Dinant naar Rwanda.