Dierenartsen Zonder Grenzen heeft nieuwe ambassadeurs!

Nieuwsberichten

Dominique Bonnevie

Dominique (50 jaar) is dierenarts en vader van drie kinderen. Hij staat al 25 jaar in het veld en werkt samen met 3 partners in hun plattelandspraktijk in de regio van Neufchâteau (Luxemburg). Dominique is sterk betrokken bij het verenigingsleven. Sinds 2000 is hij secretaris van de Luxemburgse dierenartsenvereniging AVPL (Association Vétérinaire de la Province de Luxembourg) en recent is hij verkozen tot voorzitter van het rurale dierenartsencomité (Comité des Practiciens Ruraux) van UPV (Union Professionnelle des Vétérinaires), een organisatie waarvan hij al jaren lid is. Hij is eveneens bestuurslid van de vzw Formavet. Formavet biedt al 6 jaar bijscholingen aan voor dierenartsen. Dankzij zijn jarenlange praktijkervaring als dierenarts en zijn actieve betrokkenheid bij AVPL en UPV, heeft Dominique een uitgebreid netwerk van collega-dierenartsen en kent hij de uitdagingen van het beroep als geen ander. Gedreven door zijn nieuwsgierigheid naar hoe Dierenartsen Zonder Grenzen op het terrein werkt en door een verlangen om zijn professionele en persoonlijke ervaring en kennis te delen, stelde Dominique zich zonder aarzelen kandidaat om ambassadeur te worden.

Koen De Bleecker

Koen (47 jaar) werkt als verantwoordelijke ‘gezondheidszorg herkauwers’ bij Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ), een vzw van en voor de Vlaamse veehouders. DGZ heeft als missie de partner te zijn van die veehouder, om met gezonde dieren veilig en gezond voedsel te produceren. DGZ doet dit aan de hand van het aanbieden van ondersteuning en advies in zake dierziektenpreventie, via labo-analyses en het identificeren en registreren van dieren op de bedrijven. Voor hij bij DGZ begon te werken, werkte Koen in een dierenartsenpraktijk in de Vlaamse Ardennen, waar hij vandaag nog steeds woont samen met zijn vrouw en twee kinderen. In de verloren uurtjes is Koen vooral in de tuin te vinden. Na reizen naar Kenia en Gambia viel hij als een blok voor de charme van Afrika. In Gambia heeft hij enkele projecten lopen die hij samen met collega-dierenartsen en niet-dierenartsen opvolgt. “Gezonde dieren, gezonde mensen”, Koen herkende zich onmiddellijk in dit motto omdat ze ook het uitgangspunt is van zijn huidige functie. Als ambassadeur wil Koen graag zijn kennis en ervaring ter beschikking stellen van Dierenartsen Zonder Grenzen en de waarden en missie van de ngo overbrengen op zijn omgeving.

Tiphaine Grégoire

Afkomstig van Brussel is Tiphaine (24 jaar) de jongste onder onze ambassadeurs. Ze beëindigt momenteel haar eerste masterjaar aan de faculteit diergeneeskunde in Luik. Ze is gepassioneerd door reizen en trok op het einde van haar humaniora een jaar door Oost-Afrika (Senegal, Mali, Burkina Faso en Benin), Noord-Afrika (Marokko en Tunesië) en Indië. Ze doet vrijwilligerswerk voor de vzw Entrevue, een organisatie die als doelstelling heeft het dagelijkse leven van slechtzienden te verbeteren: als vrijwilliger verwelkomt ze thuis al 2 jaar toekomstige geleidehonden. Tiphaine vindt zich helemaal terug in de waarden van Dierenartsen Zonder Grenzen omdat ze, naast de passie voor dieren, onze visie deelt over Noord-Zuidverhoudingen. Ook zij is ervan overtuigd dat een project pas duurzaam kan zijn als er een reële uitwisseling is tussen beide regio’s.

Jan Van Assche

Jan (51 jaar) haalde in 1987 zijn diploma als dierenarts en was eerst werkzaam in Nederland en Frankrijk. Na een carrière als praktijkdierenarts stapte hij het bedrijfsleven in. Hij werkte voor bedrijven actief in de visteelt en voor diergeneesmiddelenfirma’s. Sinds 2007 werkt Jan als zelfstandige consulent en voert hij kwaliteitscontroles uit in de vleessector. Hij is eveneens verantwoordelijk voor een laboratorium dat microbiologisch en parasitologisch onderzoek op vlees uitvoert, onder meer voor het slachthuis van Anderlecht. Jan leeft samen met zijn vrouw en vier dochters in Edingen en richt zich in zijn vrije tijd tot tuinieren, paardrijden en joggen. In Niger hoopt hij zijn kennis en ervaring over de vleessector te kunnen inzetten en delen met de lokale veehouders.

Catherine Waterkeyn

Catherine (37 jaar) is mamma van 2 kinderen en heeft een atypisch parcours afgelegd. Ze studeerde af als landbouwingenieur en werkte daarna als onderzoeker aan de KUL. Vervolgens ging ze aan de slag als voedingsdeskundige voor een bedrijf gespecialiseerd in voeding voor paarden. Tijdens haar kandidaturen diergeneeskunde gaf ze ook les als professor wetenschappen. Haar passie voor de gezondheid van dieren overtuigde haar om opnieuw te gaan studeren en in 2010 haalde ze dan ook haar diploma als dierenarts. Sinds 2010 verdeelt Catherine haar tijd tussen de wereld van de diergeneeskunde – ze werkt in een praktijk kleine huisdieren in Ecaussines – en die van het onderwijs – ze geeft les in Nivelles. Catherine is altijd klaar voor een nieuwe uitdaging en staat te popelen om tijdens de reis in Niger nieuwe aspecten van haar beroep te ontdekken en te begrijpen. Ze schaart zich 100% achter onze slogan “Als de kudde ziek is, sterft het dorp” en ze vertegenwoordigt Dierenartsen Zonder Grenzen met een onbegrensd enthousiasme en tomeloze energie en motivatie.