Strijd tegen teken

Nieuwsberichten

Hoe veroorzaakt een teek ziekte?

Een teek bestaat uit een klein zakje, een lichaam en een kleine kop. Ze heeft acht poten en behoort dus tot de spinachtigen. Teken drinken bloed zoals muggen en vlooien. Ze doen dit bij warmbloedige dieren zoals honden, katten, koeien, schapen en varkens, maar ook bij mensen. Tijdens haar levenscyclus blijft een teek ongeveer drie weken op de huid van een gastdier of -mens. Tijdens die periode gaat de ziekteverwekker over van het lichaam van de teek naar het dier of de mens. Daarna laat de teek zich vallen en legt ze eitjes in de bodem.

Hoe teken bestrijden?

teekTeken vermenigvuldigen en verspreiden zich vooral wanneer de vochtigheid hoog is, zoals tijdens het regenseizoen. Door dieren tijdig te behandelen tegen teken – meestal door middel van een spray – zijn ze niet alleen preventief beschermd tegen tekenbeten maar worden ook de teken die al op het lichaam zitten gedood.

Dierenartsen Zonder Grenzen ondersteunt in het Zuiden dierenartsen en dierenverzorgers om teken te bestrijden. De dierenverzorgers krijgen een verstuiver en acaricideproducten (tekenverdelger) om de dieren te behandelen. Behandelingen via injecties zijn ook mogelijk, maar veel duurder.

Welke ziektes kunnen teken veroorzaken bij het vee?

Teken kunnen verschillende infectieziekten met zich meedragen, die ze via het bloed overbrengen naar het dier waarop ze zich vasthechten. Enkele voorbeelden:

  • East Coast Fever (theileriose) is de belangrijkste veeziekte in Afrika en zorgt jaarlijks voor sterfte bij miljoenen runderen. De ziekte veroorzaakt bloedarmoede bij koeien en zorgt dus voor een algemene verzwakking van het dier. Bovendien tast het de spijsvertering en ademhaling aan. Symptomen zijn onder andere diarree en een lopende neus. De ziekte heeft een hoog sterftecijfer, vooral onder kalveren: als een dier besmet wordt en niet gauw een behandeling krijgt, is het ten dode opgeschreven .
  • Tekenkoorts (babesiose) komt vooral voor bij runderen. De dieren krijgen koorts, stoppen met eten en drogen uit. Zonder behandeling gaan de dieren in coma en sterven ze.
  • De Afrikaanse varkenspest is een virale ziekte die verspreid wordt door één bepaalde teek, de Ornithodoros. Ook in Europa is deze ziekte al meermaals uitgebroken.