“Deze reis heeft ons veranderd”

Nieuwsberichten

Move with Africa is een actie van de Franstalige krant La Libre Belgique. Thema’s die de organisatoren willen aansnijden zijn onder andere interculturaliteit, wereldburgerschap en Noord-Zuidrelaties. Hiervoor werken ze samen met een aantal partners: een tiental organisaties die aan ontwikkelingssamenwerking doen, de Belgische ontwikkelingssamenwerking en het ministerie van Onderwijs van de Franse gemeenschap.

Een van de leerlingen die de kans kreeg om via Move with Africa naar Rwanda te gaan, is Pauline. Vandaag blikt ze terug op de reis (16 jaar).

Hoe voelde je je voor je vertrek naar Rwanda?

“Voor we vertrokken was ik vooral nieuwsgierig naar het land, de activiteiten, de cultuur,… Ik wilde het allemaal gaan ontdekken. Ik was ook een béétje ongeduldig, maar eigenlijk besefte ik op dat moment nog niet helemaal dat ik echt de kans kreeg om naar Rwanda te gaan!”

Wat is je mooiste herinnering aan de reis?

“Goh, da’s een moeilijke… Er zijn er zoveel. Als ik maar een ding mag kiezen, dan kies ik voor de ontvangst die we in Rwanda gekregen hebben. Of het nu de mensen van Dierenartsen Zonder Grenzen waren of de begunstigden van de projecten, iedereen had altijd een glimlach klaar voor ons. Ze leken altijd oprecht blij om ons te zien.”

Denk je dat deze uitwisselingsreis je visie of je gedrag op bepaalde punten veranderd heeft? En hoe?

“Natuurlijk heeft zo’n reis ons veranderd! Om te beginnen denk ik dat ik, wanneer ik een probleem heb, de dingen nog beter ga kunnen relativeren. En ik ga sneller bij iemand anders aankloppen, ik ga opener zijn. Ik heb met eigen ogen gezien dat er daar niemand klaagt over zijn situatie, dat iedereen keihard werkt en dat de mensen elkaar helpen. Ik denk dat we onbewust allemaal wel voor dat pad willen kiezen in de toekomst.”

Wat is Rwanda nu voor jou, in twee woorden?

“Meeslepend en aangrijpend.”