De laatste dag op Afrikaanse bodem

Blog, Nieuwsberichten

Ondertussen brengt Tiphaine, een studente diergeneeskunde die ook de uitwisseling meemaakt, een bezoekje aan de faculteit diergeneeskunde van de Universiteit Makerere. De eerste indruk is heel positief. In de lessen pathologie is zelfs rechtstreeks contact met de Verenigde Staten.

Het wordt tijd om afscheid te nemen van Kampala. De weg naar Entebbe is een drukke weg en voert ons langs typische dorpsgemeenschappen waar het dagelijkse leven van handeldrijven voor de Europeaan een mooi schouwspel is.

Een korte stop voor de lunch in de tuin van een restaurant geeft ons een mooi overzicht van tropische vruchten: mango, bananen, papaja en sinaasappelen.

Uganda Wildlife Eduction Center

uwec6De dierentuin van Entebbe is vlakbij het Victoriameer. Officieel heet het UWEC: Uganda Wildlife Education Center. We worden er verwelkomd door dierenarts Hameed die uitleg geeft over hoe gekwetste wilde dieren of verwaarloosde jonge dieren hier terechtkomen. Er is een soort kliniek voorhanden voor eerste hulp en ook mogelijkheid voor autopsie. We staan er oog in oog met jachtluipaarden en chimpansee Sunny. Ze zijn zo gewend aan mensen dat we ze kunnen aanraken.

Dan volgt een boeiende rondleiding langs wilde dieren met elk een eigen geschiedenis: neushoorn, leeuw, giraffe, buffel, chimpansee, hyena, olifant, neushoornvogel, gieren… We mogen de giraffe en de vier jaar oude olifant voeden.

De tijd is veel te kort en we nemen afscheid van onze vriendelijke gidsen. Ons hotel voor enkele uren is maar op een steenworp van het dierenpark, en de luchthaven.

De wekker staat op 1u. Omstreeks 5u staat de vlucht naar België gepland via Istanbul.

Paul Lobeau