“De kudde geiten groeit elk jaar aan”

Nieuwsberichten

“Dierenartsen Zonder Grenzen gaf me vijf geiten, een bok en een zak veevoer. Ik kreeg ook een opleiding van twee dagen over het verzorgen en kweken van geiten”, vertelt Rasmata. Ze leeft met haar vijf kinderen en echtgenoot in het dorpje Damesma, in het noorden van Burkina Faso. “De opleiding was niet moeilijk, maar wel heel nuttig. Ik wist bijvoorbeeld nog niet hoe ik een goed hok voor mijn dieren moest bouwen.”

“Op een dag werd één van mijn geiten ziek. Gelukkig kon ik dankzij de opleiding de ziektesymptomen snel herkennen. Het dier wou niet meer eten en had diarree, dus ik heb direct de dierenarts gebeld. Ik had schrik, want misschien had ik niet goed begrepen hoe ik de dieren moest verzorgen… ik dacht dat het dier door mijn fout ziek was geworden. Maar de dierenarts stelde me gerust en zei dat ik goed gereageerd had. Hij schreef geneesmiddelen voor en na enkele dagen at de geit terug.”

Voor Rasmata geiten kreeg van Dierenartsen Zonder Grenzen, was haar voornaamste activiteit het telen van gierst en bonen. Maar de oogst was vaak zo weinig dat ze na het voeden van haar familie niets overhield om te verkopen. Dankzij de bok groeit de kudde geiten elk jaar aan met twee tot vier geitjes, die ze in geval van nood kan verkopen op de markt. “Met dat geld kunnen we gevarieerd voedsel kopen, het schoolgeld van de kinderen betalen of medicatie kopen”, legt Rasmata uit.