De eerste giraf

Blog, Nieuwsberichten

Hier geen dino’s zoals in Brussel, maar wel veel foto’s van de lokale fauna en flora, een mini-botanische tuin, het atelier van een taxidermist en een museumshop die veel weg heeft van Masai market. Na ons museumbezoek weten we wat we moeten doen wanneer we een zwerm bijen of een slang tegenkomen tijdens ons terreinbezoek. Da’s alvast mooi meegenomen.

Om twee uur vertrekken we naar Ketumbeine, onze uitvalsbasis voor de komende dagen. Het landschap waarin we ons bevinden verandert snel en wordt droger naarmate we verder wegrijden van Arusha. We zien de eerste Masai met hun kuddes dit uitgestrekte landschap doorkruisen op weg naar grasland en water. Ik geniet van het uitzicht en de vele gazelles, dikdiks, gerenuks, … tijdens deze ‘mini-safari’.

Onderweg houden we halt bij wat ooit een dam was. De dam werd gebouwd in opdracht van de overheid en zou de Masai tijdens de droogte op deze plek van water voorzien. De Masai werden bij deze beslissing echter nooit geraadpleegd. Zij voelden zich afgeremd in hun rondtrekkend bestaan en vernietigden de dam. Het voorbeeld van de dam geeft de complexiteit van de problemen en het belang van overleg weer.

Bij het vallen van de avond zetten we onze reis verder. En dan plots staan ze daar, enkele giraffen. Goed gespot Pierre!

Wanneer we aankomen in onze B&B worden we met een zaklamp naar onze kamers geleid. Op elektriciteit is het nog even wachten tot de stroomgenerator opgestart wordt. Ons avondeten wordt bereid op een houtvuur buiten. Ondertussen is er voldoende tijd om mezelf op te frissen en dat mag je heel letterlijk nemen.

Lies Poppe