Bryony Jones ontvangt de Trevor Blackburn Award voor haar bijdrage aan dierengezondheid in Afrika

Nieuwsberichten

De rol van Bryony Jones in de eliminatie van de runderpest in Soedan toont haar volharding en effectiviteit als dierenarts en epidemioloog. Van 1995 tot 2007 werkte Jones samen met lokale Soedanese dierengezondheidswerkers van alle niveau’s om deze verwoestende ziekte aan te pakken en dit tijdens een periode van burgeroorlog in het land. De aanpak van haar pionierswerk in Zuid-Soedan werd daarna ook toegepast op andere broeihaarden van de ziekte. Dankzij haar werk en de steun van Dierenartsen Zonder Grenzen, VETAID en UNICEF, kon runderpest uiteindelijk wereldwijd uitgeroeid worden.

De award erkent ook Bryony’s pionierswerk wat betreft de training van vaccinatie- en surveillanceteams, alsook haar community-based epidemiologisch werk en het leveren van veterinaire diensten in afgelegen pastorale gemeenschappen. Haar toewijding aan het aanpakken van dierziekten heeft geholpen om zowel het dieren- als het mensenwelzijn te verbeteren in Soedan, Ethiopië, Kenia en Egypte.

Toen ze te weten kwam dat ze de Trevor Blackburn Award had gewonnen, zei Jones: “Het was een grote verrassing te ontdekken dat ik geselecteerd was voor deze prijs. Het is leuk om je harde werk erkend te zien, maar ik zie het liever als een erkenning van het harde werk en de inzet van de honderden lokale dierenverzorgers, dierenartsen en veehouders die allemaal hun rol gespeeld hebben in de eliminatie van runderpest in Zuid-Soedan. Dat deden ze onder zeer moeilijke omstandigheden en gedurende vele jaren.”

In 2009 keerde Jones terug naar het Verenigd Koninkrijk en voltooide een MSc in Veterinaire Epidemiologie aan het Royal Veterinary College, waar ze momenteel werkt aan een verscheidenheid van de epidemiologische projecten en een doctoraat schrijft.