Ben je zot van dit tropisch fruit? Dan is Rwanda zeker de place to be want je krijgt dit bij elke maaltijd, ook als dessert. Gebakken banaan, bananenfrietjes, warme bananen in tomatensaus… noem maar op. De Rwandezen weten er wel iets mee te doen. De minibanaantjes zullen wij alvast een tijdje niet meer eten, eenmaal terug in België.
Tree tomato
Naast deze fruitsoort wordt ook heel vaak ananas, passievrucht en ‘tree tomato’ gegeten als dessert (dessert lovers: desserts kennen ze hier drie keer per dag – zoetebekken: jammer genoeg geen vettige ijsjes of taartjes). De tree tomato had ik nog nooit gezien, maar is wel heel lekker. Het smaakt veeleer zoet en lijkt wel een combinatie van passievrucht, tomaat en granaatappel.
Buffet à volonté
Naast deze lekkere healthy options, zijn er de nogal vettige hoofdmaaltijden in de steden, voor de mensen die dit kunnen betalen uiteraard. Wij eten hier voornamelijk buffet, lekker veel eten! Helaas is het voedsel vaak gefrituurd of doordrongen in de olie. De Rwandezen zijn precies ook echte ‘carbs’ liefhebbers want er is altijd een overaanbod. Rijst, pasta, aardappel, pompoen… allemaal mogelijk. Daarbij bestaat iedere buffetmaaltijd uit bonen, enkele gebakken groenten, kip of steak. Soms is er ook casava (of casavabladeren) aanwezig. Veel variatie is er dus wel niet.
Onze plaatselijke begeleiders en anderen die van het buffet genieten kennen alleszins geen kleine porties, hun borden zijn altijd zeer goed gevuld. Voor ons lijkt het een bijna onmogelijke opdracht, maar zij eten hun voedselberg met plezier en gemak op.
Algemeen is het eten erg lekker en genoeg gekruid. De verwachtingen van onze groep over het eten lagen toch wel anders. Het clichébeeld van weinig voeding en mindere smaakintensiteit zat toch doorgrond in ons denkbeeld. Daarnaast hoopten enkelen van ons al om hun zomerkilo’s te verliezen, maar dit zullen we toch nog even moeten uitstellen.
Dus voor de lieve ouders die ons met veel enthousiasme terug verwelkomen, alsjeblieft, zorg dat er geen bananen in de fruitmand liggen wanneer we terug thuis komen.
Sakina D’Hulster
De uitwisselingsreis naar Rwanda maakt deel uit van een educatief traject voor studenten, in samenwerking met Broederlijk Delen, Thomas More en HoGent, en met de steun van de Belgische ontwikkelingssamenwerking.