Op stap met de dierenarts

Blog, Nieuwsberichten

Dierenartsen Zonder Grenzen helpt dierenartsen in Rwanda op verschillende manieren. Ze geven de dierenartsen een moto zodat hun verplaatsingen veel sneller gaan. Ook zorgen ze voor een stock van farmaceutische producten en voor financiële ondersteuning bij het oprichten van hun praktijk.

Diagnose op basis van zintuigen

Wij gaan mee op een aantal consultaties. Bij de eerste boer is er iets mis met het kalfje. In Rwanda heeft een dierenarts weinig middelen zodat de diagnose vooral gebeurt op basis van symptomen en temperatuur van het dier.

Als student dierenzorg aan de HoGent in Melle vind ik het zeer opmerkelijk dat de meeste dierenartsen in Rwanda geen universitair diploma hebben. Ze leren al in het secundair om dierenarts te worden. Zoals hierboven vermeld gebruiken ze andere methodes om een diagnose te stellen. Wij maken vaak gebruik van bloedanalyses, stethoscopen enzovoort, terwijl ze in Rwanda vooral met de zintuigen werken.

Keizersnede

Bij ons tweede bezoek doet de dierenarts een check-up bij een koe die enkele dagen voordien een keizersnede ondergaan heeft. Hij kijkt of de wonde geheeld is, de draadjes worden verwijderd en de wonde gedesinfecteerd. Er zijn niet veel gezinnen die een dierenarts kunnen betalen voor dergelijke ingrepen: voor de keizersnede en check-up betaal je in Rwanda al gauw 60 euro of 60.000 Rwandese franken, wat voor dit land heel duur is.

De familie kreeg deze koe van de Rwandese overheid. Die deelt per arm/kwetsbaar gezin een koe uit. Solidariteit is hierbij zeer belangrijk: de eerste nakomeling wordt terug aan de gemeenschap gegeven. Zo krijgt een nieuw gezin ook een kalf en loopt het programma verder.

Koop een geit

Ook Dierenartsen Zonder Grenzen heeft een gelijkaardig programma. Zij delen geiten, varkens en konijnen uit. De gezinnen mogen zelf kiezen welke dieren ze willen. De meesten kiezen geiten omdat deze vrij gemakkelijk te houden zijn. Wij zien dat dit in verschillende families een grote positieve impact heeft. Ik zou zeggen: koop allemaal een geitje, want het maakt een groot verschil!

Evy De Boevere

De uitwisselingsreis naar Rwanda maakt deel uit van een educatief traject voor studenten, in samenwerking met Broederlijk Delen, Thomas More en HoGent, en met de steun van de Belgische ontwikkelingssamenwerking.