Biogas uit koeienstront

Nieuwsberichten

In het zuiden van Rwanda installeren we biogasinstallaties bij families van melkveehouders. Biogas is een hernieuwbare energiebron met tal van voordelen. Koken gaat gemakkelijker, zonder schadelijke rookontwikkeling. Het is milieuvriendelijk omdat er geen brandhout voor nodig is. Zo vermijdt biogas houtkap en ontbossing. En het goedje dat overblijft – bioslurry – kan gebruikt worden als mest op de velden.

Bacteriën brouwen biogas

In 2014 startten we met het promoten van biogas. We bouwden in drie jaar tijd 93 biogasinstallaties. Maar liefst 94% van de toen geholpen families gebruikt tot op vandaag hun installatie. Door dit succes breiden we de actie uit naar andere veehouders in de districten Huye, Nyanza en Nyamagabe. Tegen 2021 willen we maar liefst 450 biogasinstallaties bouwen. In 2017 bouwden we er al 135.

Een biogasinstallatie is een eenvoudige constructie van bakstenen, enkele meters onder de grond. In de installatie zetten bacteriën de uitwerpselen van koeien en mensen om in methaangas. Met dit gas kunnen de families koken of hun huis verlichten. De veehouders hebben minstens twee koeien nodig om de installatie van voldoende koeienstront te voorzien. Ze moeten ook bereid zijn om bij te dragen aan de kosten van de bouwmaterialen.

Duurzame toekomst voor mens en planeet

De biogasinstallatie biedt duurzame voordelen voor het gezin van de veehouders. Door met biogas te koken ontstaat er geen schadelijke rook en zijn vrouwen en kinderen minder ziek. De families besparen geld, want ze moeten geen brandhout meer kopen. En de vrouwen winnen tijd, omdat zij gewoonlijk het brandhout sprokkelen. Ook het milieu wint erbij, want biogas stopt de ontbossing. Het goedje dat overblijft na het onttrekken van het gas, kan gebruikt worden als meststof op de akkers, zodat de landbouwproductie toeneemt en daarmee ook de inkomsten van de veehouders.

Geef biogas, doe een gift

De bouw van zo’n innovatieve installatie kost 595 euro. De Rwandese overheid betaalt een deel van dat bedrag, maar toch blijft de eigen inbreng van 130 euro onhaalbaar voor een gezin dat dagelijks moet vechten om te overleven. Doe een gift en help Rwandese families aan biogas.

> Ik doe een gift en geef biogas aan Rwandese families

“We gebruiken nu al een jaar biogas en we zouden niet meer zonder kunnen. We moeten minder brandhout kopen om te koken, zodat we geld besparen. Ik kan gewoon blijven koken tijdens het regenseizoen. Mijn potten blijven proper en er ontstaat geen rook tijdens het koken. De oogst op onze velden is groter, dankzij de meststof is onze bonenproductie gestegen van 70 naar 110 kg!” (Athanasie Uzamukunda, biogasgebruikster uit Maheresho)