Bezoek aan honden- en kattenasiel in Kampala

Blog, Nieuwsberichten

Vandaag is het de beurt aan onze kleine huisdierencollega’s om zich in the picture te plaatsen. We bezoeken een honden- en kattenopvangcentrum, annex kleinehuisdierenpraktijk in Kampala. We waren allen verrast door de professionaliteit en hygiëne van deze plaats. 167 honden en katten zitten er op dit moment, binnengebracht door goed menende mensen die deze dieren vonden op de straat – al dan niet gewond – in Kampala en ver daarbuiten.

Deze dieren worden goed verzorgd door dierenarts Alex en zijn staf om hen dan aan een nieuw baasje te helpen. Mooi om te zien hoe dierenarts Alex liefdevol met deze dieren omgaat en voor ieder individueel dier het beste probeert te doen. Frustrerend natuurlijk in een land waarin er zoveel verwaarloosde huisdieren zijn en waar men toch niet altijd even respectvol met katten en honden omgaat. Al weet Alex te vertellen dat de situatie in de steden toch stilaan verandert door de groeiende middenklasse die meer geeft om huisdieren en er ook geld aan wil spenderen.

Voor de rest runt dokter Alex hier ook een praktijk. Verschillende mensen, voornamelijk expats, komen langs (dikwijls van de andere kant van het land) om hun dier te laten verzorgen en vaccineren. We supporteren terwijl Catherine helpt bij de castratie van een Jack Russel en letten op de verschillen in aanpak van deze ingreep zoals die bij ons gebeurt. Conclusie is dat we beiden van elkaar kunnen leren, elke techniek heeft zijn voordelen en kan desgewenst in bepaalde situaties worden aangewend. Daarna geeft Catherine nog een korte presentatie over de kleinehuisdierensector in België en enkele operatieve technieken zoals die bij ons worden toegepast.

We zijn het er allen over eens: door dokter Alex en het dierenasiel USPCA wordt goed werk geleverd. Hij verdient al onze steun!

Oegandese dierenartsenvereniging

In de namiddag volgt er dan nog een meeting met het bestuur van de Uganda Veterinary Association. Van beide kanten wordt met elkaar kennis gemaakt en wordt vooral door Dominique uitleg gegeven hoe alles bij ons in België in het werk gaat rond syndicale verenigingen en de werking van de Orde der Dierenartsen. Al bij al een mooie ontmoeting waaruit in de toekomst misschien nog meer kan groeien.

De ontmoeting was weliswaar kort (onze Oegandese collega’s hadden nog wat voorbereidingswerk aan het symposium dat morgen wordt georganiseerd en waar wij zijn uitgenodigd) en we keren allen een beetje vermoeid terug naar ons hotel. Iedereen kijkt uit naar een beetje welkome nachtrust om morgen de dag weer fris aan te vatten en ons voor te bereiden op het symposium dat in Kampala georganiseerd wordt door de Uganda Veterinary Association.

Koen De Bleecker