Afschaffing duolegaat

Nieuwsberichten

Het is officieel: de Vlaamse wetgeving inzake duolegaten is zopas gewijzigd. Voor overlijdens na 1 juli 2021 is de techniek van het duolegaat niet langer van toepassing, ook niet voor testamenten die vóór die datum zijn opgemaakt. Het belastingvoordeel valt hierdoor weg.

Er zal een nultarief worden ingevoerd voor schenkingen en legaten aan goede doelen. Maar ook het concept van ‘Vriendenerfenis’ wordt mogelijk ​​(voor een bedrag van max. € 15.000 euro dat aan een ‘vriend’ wordt nagelaten, zullen de successierechten verlaagd worden van 25% naar 3%).

Voor Brussel en Wallonië verandert er niets.

Wijzig zo vlug mogelijk uw testament

Woont u in het Vlaamse Gewest en heeft u een duolegaat gepland, dan wordt het ten zeerste aanbevolen om vóór 1 juli 2021 uw notaris te raadplegen. Hij kan u adviseren op basis van uw situatie om uw testament zo goed mogelijk op te stellen, in overeenstemming met uw wensen.

Als uw testament niet wordt aangepast, dan is de kans groot dat het aangeduide goede doel meer erfbelasting zal moeten betalen dan de waarde die het ontvangt. In dat geval zal het goede doel het legaat logischerwijze verwerpen. Het deel dat aan hen had moeten toekomen zal dan, afhankelijk van wat in uw testament staat, aan iemand anders toekomen (bv. een wettelijke erfgenaam of iemand anders die in uw testament niet aangeduid staat).

Meer weten

Meer informatie over de mogelijkheden van legaten aan een goed doel vindt u hier.

U kunt ook rechtstreeks en vrijblijvend contact opnemen met onze Philanthropy Advisor, Alexandra Goemans, via email of telefoon: [email protected], 02 240 49 54. Ze helpt u graag in alle discretie verder.