Afrikaans Manneken Pis plast melk op Wereldmelkdag

Nieuwsberichten

In Afrika speelt gezonde melk een belangrijke rol in de strijd tegen honger en armoede. Meer dan een miljard mensen in ontwikkelingslanden leeft van de veeteelt. De dieren zorgen voor melk, maar ook voor inkomsten en mest.

Minder dan 1 liter melk per dag

Terwijl een Belgische koe gemiddeld 25 tot 35 liter melk per dag produceert, geeft een Afrikaanse koe in het beste geval 2 tot 3 liter. Vaak produceren ze zelfs minder dan één liter, vooral in het droogseizoen. Dit komt door een tekort aan water, grasland, voer en dierengezondheidszorg op het platteland. Alleen al door hun voeding en gezondheid te verbeteren, kunnen de koeien dus drie keer meer melk produceren.

Consumenten kopen melkpoeder

Zo hebben de boeren meer melk voor eigen consumptie en kunnen ze een deel verkopen. Maar de lokale melk geraakt moeizaam tot bij de consument in de steden. Er gaat veel melk verloren door slechte hygiëne tijdens het melken, gebrek aan koeling bij het transporteren van de melk, slechte wegen en weinig investeringen in lokale bedrijfjes die de melk bewaren en verwerken. Consumenten nemen daarom hun toevlucht tot melkpoeder. Bovendien kunnen lokale familiale boeren nauwelijks concurreren met de lage prijzen van geïmporteerd melkpoeder uit Westerse landen.

Oproep om meer te investeren in Afrikaanse melkproductie

Door de gezondheid van de kuddes te verbeteren en de lokale melkketen te ondersteunen in Afrika, strijdt Dierenartsen Zonder Grenzen tegen honger en armoede. Ondanks de belangrijke rol van veeteelt voor armoedebestrijding, gaat wereldwijd minder dan 1% van het officiële budget voor ontwikkelingssamenwerking naar de veeteelt.

De Belgische overheid heeft beloofd om vanaf 2015 15% van haar officiële ontwikkelingshulp te besteden aan landbouw. Maar ze is die belofte nog niet nagekomen. Dierenartsen Zonder Grenzen roept de Belgische overheid dan ook op dit engagement in de toekomst te behouden en na te komen, onder andere door meer te investeren in de familiale melkproductie in Afrika.

Wereldmelkdag werd in 2001 in het leven geroepen door de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

Programma

9u-17u, Manneken Pis (hoek Stoofstraat-Eikstraat, 1000 Brussel): Manneken Pis is gekleed als Afrikaanse veehouder (als Peul, uit Niger) en plast melk

9u-14u, voor Manneken Pis:

  • Door de dieren gezond te houden, helpt dierenarts Abdoulaye Saidou Alzouma uit Niger veehouders om meer en betere melk te produceren. Hij zal aanwezig zijn bij Manneken Pis om te getuigen over het belang van melk voor de Nigerese bevolking. Hij is één van de 126 dierenartsen die in Niger werken. Hij heeft 48 dierenverzorgers onder zijn hoede – veehouders die een opleiding kregen over basisdiergeneeskunde – en verzorgt de kuddes in een gebied van maar liefst 4.500 km², in de regio van Madaoua.
  • Voorbijgangers kunnen gratis (h)eerlijke en solidaire melk proeven van Fairebel, het merk van de Belgische boerencoöperatieve Faircoop.
  • Ga de uitdaging aan, probeer een namaakkoe te melken.
  • Cowfiewedstrijd: neem een originele selfie met een koe en post deze op onze Facebookpagina tot 17u op 1 juni. De meest originele cowfie wint een bon van Oxfam-Wereldwinkels ter waarde van 15 euro.