Actie voor eerlijk en duurzaam melkbeleid

Nieuwsberichten

Op woensdag 10 april voeren we actie samen met Oxfam-Solidariteit, SOS Faim en Europese en West-Afrikaanse melkboeren in het hart van de Europese wijk in Brussel. We roepen de Europese politici op om een eerlijk en duurzaam beleid te voeren zodat boeren wereldwijd waardig kunnen leven van hun werk.

Het Europese melkbeleid is rampzalig, zowel voor Europese als West-Afrikaanse melkveehouders. De overproductie van melk keldert de prijzen voor de Europese boeren, zodat ze hun melk met verlies moeten verkopen. Het overschot wordt aan dumpingprijzen geëxporteerd naar West-Afrika als melkpoeder, verrijkt met palmolie. Door het dierlijke vet te vervangen door goedkoper (en weinig duurzame) palmolie, is dat melkpoeder wel 30% goedkoper dan de lokaal geproduceerde melk in West-Afrika. Lokale melkboeren kunnen niet opboksen tegen deze oneerlijke concurrentie uit het Westen.

De lokale melkproductie in West-Afrika is nochtans essentieel in de strijd tegen honger en armoede. Meer dan 80% van de bevolking in Sub-Sahara-Afrika leeft er van de veeteelt, en melk is een essentiële bron van inkomsten en voedsel.

Kom pannenkoeken proeven

Daarom houden we op 10 april een symbolische actie aan het Schumanplein in Brussel, voor de Europese instellingen, om onze vraag voor een eerlijk en duurzaam beleid kracht bij te zetten. We zullen een gezamenlijke verklaring ondertekenen, samen met Oxfam-Solidariteit, SOS Faim, de European Milk Board (EMB) – die de Europese melkveehouders vertegenwoordigt – en Mon lait est local – de West-Afrikaanse campagne die melkveehouders uit zes West-Afrikaanse landen vertegenwoordigt. Er zullen tractoren zijn, Belgische en West-Afrikaanse melkveehouders en véél pannenkoeken! Chef-kok Kevin Roquet, kandidaat van Top Chef, zal pannenkoeken bakken met Belgische fairetrademelk voor alle voorbijgangers.

Kom tussen 11:00 en 13:00 naar de Kleine Wetstraat, het gedeelte tussen het Robert Schuman-rondpunt en de Blijde Inkomstlaan, om onze actie te ondersteunen en lekkere pannenkoeken te proeven.

Onze aanbevelingen voor de Europese politiek

  • Elke vorm van dumping op de Afrikaanse markt verbieden van melkproducten en -poeders verrijkt met plantaardige vetten.
  • Ervoor zorgen dat Europese melkveehouders een prijs krijgen waarmee ze ten minste hun productiekosten kunnen dekken.
  • Een samenhangend beleid uittekenen over verschillende beleidsdomeinen heen – vooral op het vlak van het Europese landbouw- en handelsbeleid – dat duurzame ontwikkeling vooropstelt.
  • Het ondersteunen van bestaande initiatieven van West-Afrikaanse melkboeren.

Meer informatie

Lees meer over de problematiek van overproductie, de ‘valse’ poedermelk (afgeroomde poedermelk met palmolie) en onze aanbevelingen voor de Europese politici op de campagnesite: www.exporteeronzeproblemenniet.org