Roeien met de riemen die ze hebben

Blog, Nieuwsberichten

De eerste persoon die we ontmoeten is Martin Steel, verantwoordelijk voor de ontwikkelingsprogramma’s van Dierenartsen Zonder Grenzen in Rwanda. Hij zal ons begeleiden doorheen dit boeiende avontuur in Rwanda, samen met Amber, die op de hoofdzetel in Brussel werkt en de reis organiseert. Vol nieuwsgierigheid naar de komende dagen kruipen we na onze vlucht in bed en staan we te popelen om te zien wat Dierenartsen Zonder Grenzen voor ons gepland heeft.

De dag nadien vertrekken we, na een heel gepuzzel om alles in de auto te krijgen, van Kigali naar Butare. Tijdens onze rit bewonderen we de schoonheid van het land. We zien meteen stereotypen zoals de plaatselijke bevolking die spullen en voeding transporteren op hun hoofd, de kleurrijke kleren van de dames, de vele akkers en de chaos van brommers op de weg.

Al vanaf dag één worden we ondergedompeld in de Rwandese cultuur. Het team van Dierenartsen Zonder Grenzen in Butare presenteert ons elk project. Zo krijgen we een goed beeld van de stappen die ze ondernemen om de levenskwaliteit van de Rwandese bevolking te verbeteren. We hebben een privédierenarts kunnen volgen terwijl hij zijn ronde deed. Een artificiële inseminatie, het verzorgen van een koe met een voedselvergiftiging… al snel wordt ons duidelijk dat zij roeien met de riemen die ze hebben. De lokale dierenartsen krijgen opleidingen, middelen en brommers van Dierenartsen Zonder Grenzen zodat de afstand tussen de dierenarts en de lokale boeren makkelijker te overbruggen is.

Evy, Ella, Sakina, Dylan en Laura

De uitwisselingsreis naar Rwanda maakt deel uit van een educatief traject voor studenten, in samenwerking met Broederlijk Delen, Thomas More en HoGent, en met de steun van de Belgische ontwikkelingssamenwerking.