Tanzania

De graasweiden in het noorden van Tanzania, die traditioneel door de rondtrekkende Masai-herders gebruikt worden, staan steeds meer onder druk. Ze moeten plaatsmaken voor landbouw, maar ook voor natuurbescherming en toerisme. De autoriteiten beschouwen rondtrekkende boeren en hun vee als een bedreiging voor de nationale parken en de wilde dieren, terwijl ze al eeuwenlang vreedzaam samenleven met elkaar. Bovendien treft de klimaatverandering ook het leven van de Masai in Tanzania: droge periodes komen vaker voor en duren langer.

 

Hoe wij helpen

  • We strijden voor de landrechten van Masai-veehouders. Zo willen we de toegang tot land, dat de rondtrekkende veehouders al eeuwenlang gebruiken, wettelijk vastleggen.
  • Daarnaast zetten we sterk in op het verbeteren van de voedselzekerheid van kansarme Masai-families. Door Masai-moeders kippen en trainingen te geven zorgen we ervoor dat zij hun families voldoende en gezond voedsel kunnen geven, zelfs in de droogteperiodes.
  • We stimuleren families om hun bestaansmiddelen te diversifiëren, zodat ze niet afhankelijk zijn van één inkomstenbron. Dit vermindert het risico op armoede en honger. In Tanzania helpen we daarom bij de bijenteelt, een belangrijke economische activiteit in bosrijke gebieden.

Moderne pluimveehouderij

We introduceerden pluimveehouderij in gemeenschappen van Maasai-vrouwen om hun autonomie te vergroten.

> Factsheet (in het Engels)

Landbeheer

We hebben 25 dorpen begeleid om hen te helpen bij het verkrijgen van een bewijs van bewoning voor hun voorouderlijk land.

> Factsheet (in het Engels)

Lokale partners

Ujamaa Community Resource Team (UCRT): helpt lokale gemeenschappen bij het veiligstellen van hun wettelijke rechten op land en natuurlijke hulpbronnen.

Heifer International Tanzania: streeft naar een beter leven voor arme en kwetsbare boerengezinnen. Dit doet de organisatie door de productiviteit van de veestapel te verhogen en de uitbouw van dierengezondheidszorg te ondersteunen.

Contact

Peter van der Jagt
Landenverantwoordelijke Tanzania (Arusha)
tanzania@vsf-belgium.org

In het nieuws

Lees en bekijk nieuws, foto’s, video’s en publicaties over wat we doen in Tanzania.

Ga naar nieuws