Online Filmfestival “Perspectives on Pastoralism”

Nieuwsberichten

Op woensdag 2 en donderdag 3 juni organiseren we een online editie van het filmfestival ‘Perspectives on Pastoralism’, tijdens de conferentie van het Global Landscape Forum over het herstel van droge gronden in Afrika.

Onze selectie kortfilms biedt het publiek de mogelijkheid om meer te leren over pastoralisme en hoe deze verschillende volkeren over de hele wereld op duurzame wijze in hun levensonderhoud voorzien door middel van extensieve veeteelt.

Pastoralisme

In het pastoralisme weerspiegelt de relatie tussen mensen, hun dieren en hun omgeving een intieme verwevenheid van cultuur, economie en ecologie. In de vaak zeer ruige graslanden in droge gebieden en bergstreken waar de pastoralisten leven, speelt de mobiliteit van dieren een sleutelrol. Alleen door zich op het juiste moment naar de juiste plaats te verplaatsen, weten pastoralisten duurzaam gebruik te maken van de natuurlijke omgeving en biologisch voedsel te produceren voor de binnenlandse en exportmarkten.

Met dit filmfestival willen we de dialoog aangaan over het belang van pastoralisme, de pastoralisten een stem geven, het debat inspireren en de presentaties van onderzoek tijdens de conferentie aanvullen. Films van verschillende genres – documentaires, verhalende en experimentele – gemaakt door pastoralisten en/of over pastoralisten, komen tijdens het filmfestival aan bod en dienen inzicht te geven in wat voor hen belangrijk is.

Het Programma

Het festival vindt plaats tijdens 4 sessies van de conferentie (in het Engels):

  • 2 juni, 7:30-8:15 – Pastoralisten bedreigd door industriële mijnbouw

‘UnderMining Karamoja’, een film gemaakt door onze onze Oegandese partner Karamoja Development Forum, laat de negatieve gevolgen zien van de industriële mijnbouw voor pastoralisten in de regio Karamoja. In Oeganda zijn we reeds jarenlang actief in deze regio om er de conflicten te bedaren en de belangen van de pastoralisten zo goed mogelijk te behartigen.

  • 2 juni, 19:15-20:00 – Het zelfvoorzienende leven van pastoralisten in Afrika

‘Waynaabe: life scenes of the Wodaabe’, een film uit eigen huis, laat het leven van nomadische Wodaabe-veehouders te Niger zien door de ogen van de jonge moeder Mooro. U komt er ook meer te weten over ons werk op het gebied van diergezondheid te Niger.

  • 3 juni, 12:00-12:45 – Land grabbing in pastoralistische gebieden

Land grabbing in pastoralistische gebieden wordt aan het licht gebracht in de film ‘Olosho’, een participatieve video over de Maasai het noorden van Tanzania. Een tweede film, ‘Lower Omo: local tribes under threat’, toont hoe het leven en de cultuur van verschillende agro-pastoralistische volkeren in Ethiopië worden bedreigd door de bouw van de Gibe III-dam.

  • 3 juni, 18:30-19:30 Wereldwijde erkenning van pastoralisme en de toekomst ervan

Tijdens de finale sessie doen we een oproep tot wereldwijde erkenning van pastoralisme en de toekomst ervan. Met films uit Oeganda, India, Ierland en Mongolië tonen we aan dat pastoralisten de weg bewandelen naar duurzame voedselproductiesystemen die het hoofd bieden aan de klimaatverandering en biodiversiteitsverlies.

– met een toespraken van Loupa Pius, lid van onze partnerorganisatie in Oeganda, Dr. Ann Waters-Bayer, Dr. Margareta Lelea, Dr. Christina (Echi) Gabbert en Dr. Saverio Krätli

Bekijk de trailer van het festival

Praktische info

  • Woensdag 2 en donderdag 3 juni
  • 4 sessies (in het Engels) van 45 min tot 1 uur: filmvertoning, korte talk en Q&A
  • Inschrijvingen via het Global Landscape Forum: https://bit.ly/3k766gy
  • Toegang tot de hele conferentie (inclusief ons festival) is gratis voor Afrikaanse internetgebruikers. Voor niet-Afrikaanse inwoners bedraagt het tarief 10 euro.

Dit evenement wordt georganiseerd door de Coalition of European Lobbyists for Pastoralism in East Africa (CELEP), waarvan wij sinds 2013 lid en coördinator zijn. In 2022 vindt een tweede editie van het festival plaats, met nieuwe films. Films voor de volgende editie van het filmfestival kunnen nu worden ingediend. Dien hier uw film in (inzendingen mogelijk tot 1 februari 2022).

Over het Global Landscape Forum

Ons festival vindt plaats in de context van een conferentie van het Global Landscape Forum, ’s werelds grootste kennisplatform over duurzaam landgebruik. Voor de eerste keer organiseert het Forum een conferentie over het herstel van droge gronden in Afrika. Deze gebieden herbergen een indrukwekkende biodiversiteit en de meeste worden duurzaam beheerd door pastoralisten. Dit evenement vindt plaats enkele dagen voor het begin van het VN-decennium dat gewijd is aan het herstel van ecosystemen. Het volledige programma van de conferentie is hier beschikbaar.