Filmvoorstelling “Perspectives on Pastoralism”

Nieuwsberichten

Op dinsdag 15 maart vertonen we een verfijnde selectie kortfilms in de Studio Skoop te Gent, in het kader van het Gentse Belmundo Festival. Verwerf inzicht in de unieke levensstijl van rondtrekkende veehouders, oftewel pastoralisten, uit Niger, Tanzania en Oeganda. Achteraf krijg je ook de kans om al je vragen af te vuren op echte experten.

Pastoralisme

In het pastoralisme weerspiegelt de relatie tussen de veehouders, hun dieren en hun omgeving een intieme verwevenheid van cultuur, economie en ecologie. In de vaak zeer ruige graslanden in droge gebieden en bergstreken waar de pastoralisten leven, speelt de mobiliteit van dieren een sleutelrol. Alleen door zich op het juiste moment naar de juiste plaats te verplaatsen, weten pastoralisten duurzaam gebruik te maken van de natuurlijke omgeving. Op die manier dragen rondtrekkende veehouders bij tot de instandhouding van ecosystemen en de voedselzekerheid van miljoenen mensen.

Met deze filmvoorstelling willen we de dialoog aangaan over het belang van pastoralisme, de pastoralisten een stem geven en het debat inspireren. Films van verschillende genres gemaakt door pastoralisten en/of over pastoralisten, komen aan bod en dienen inzicht te geven in wat voor hen belangrijk is.

Het programma

We vertonen drie kortfilms uit Niger, Tanzania en Oeganda vertoond (60 min). Daarna is er tijd voor vraag en antwoord met internationale experten (45 min). De volledige avond vindt plaats in het Engels.

  • Waynaabe: life scenes of the Wodaabe (Niger, 2012) – 18 min 

‘Waynaabe’ toont het leven van de nomadische Wodaabe-veehouders door de ogen van de jonge moeder Mooro. De film laat zien hoe de Wodaabe hun vee waarderen en hoe ze omgaan met de uitdagingen om in hun levensonderhoud te voorzien in de droge gebieden van Niger.

De film werd geregisseerd door Francesco Sincich in opdracht van ons om de lokale context van ons werk op het gebied van diergezondheidszorg in Niger te laten zien.

  • Olosho (Tanzania, 2015) – 15 min 

In 1992 bezette een jachtbedrijf uit de Verenigde Arabische Emiraten 1500 km² land in Loliondo om er een privéwildreservaat naast het Serengeti National Park te vestigen. Sindsdien worden de Maasai de toegang ontzegd tot belangrijke graasgebieden en waterpuntenvoor hun kuddes. De mensen werden massaal verdreven uit hun dorpen in het betwiste gebied. Vandaag herhaalt de geschiedenis zich opnieuw.

Deze film is gemaakt door zes gemeenschapsleden van vijf Maasai-clans in het noorden van Tanzania met steun van InsightShare.

  • Cowherds of the Savannah (Uganda, 2021) – 25 min

De Karamojong zijn herders in het noordoosten van Oeganda en hoeders van hun landschap. Deze film illustreert hoe ze productief gebruik maken van het zeer variabele landschap en zelfs de droogste plantenvezels weten om te zetten in vlees en melk. Tegelijkertijd weten ze het hoofd te bieden aan de frequente uitbraken van dierlijke ziekten en conflicten tussen stammen in de regio

Deze film werd geregisseerd door Mark Michel in samenwerking met onze lokale partner DADO (Dodoth Agro-pastoral Development Organization).

  • Q&A (45 min)

Twee experten staan jullie te woord: professor dr. ir. Han van Dijk, anthropoloog en expert in pastorale conflicten, en dr. Pablo Manzano, ecoloog en expert in de milieu-impact van pastoralisme.

Bekijk de trailer van het festival

Praktische info

De filmselectie gebeurde in samenwerking met de organisatoren van het “Perspectives on Pastoralism” filmfestival georganiseerd door de Coalition of European Lobbyists for Pastoralism in East Africa (CELEP), waarvan wij sinds 2013 lid en coördinator zijn.

Over het Belmundo Festival

Onze filmvoorstelling vindt plaats binnen het Belmundo Festival, het Gentse activiteiten-festival rond internationale solidariteit. Het thema is dit jaar ‘de rechten van de mens en de natuur’. Het lot van mens en natuur zijn overduidelijk verbonden en er is geen tijd meer te verliezen in de strijd voor een gezonde en leefbare planeet. Het volledige filmaanbod van Cinema Belmundo vind je hier.