Film in het bos

Nieuwsberichten

In de Gentbrugse Meersen, een groot, open groengebied van 270 ha nabij Gent, rijst voor één avond een openluchtcinema op. Op donderdag 29 september, vlak naast een van de verschillende begrazingsblokken, organiseren we ‘Film in het Bos’, een initiatief in samenwerking met BOS+.

HET PROGRAMMA

Ontdek het pastoralisme in al zijn diversiteit. Geniet van twee kortfilms over rondtrekkende veehouderij in Oeganda en Argentinië. Voorafgaand neemt biologisch veehouder Nils Mouton van bioboerderij De Zwaluw jullie mee op wandel doorheen één van de verschillende begrazingsblokken in de meersen. Na de films gaat MO*journaliste Elien Spillebeen in gesprek over veehouderij en natuurbeheer met onze algemeen directeur Joep van Mierlo, Pieter Van de Sype van BOS+ en Nils Mouton.

  • 18u30: Onthaal met drankje
  • 18u45: Wandeling door begrazingsblok met Nils Mouton
  • 19u45: Start van de filmvertoning
  • 20u45: Gesprek met Nils Mouton (biologisch veehouder), Joep van Mierlo (Dierenartsen Zonder Grenzen) en Pieter Van de Sype (BOS+), gemodereerd door Elien Spillebeen (MO*)
  • 21u30: Napraten bij een drankje

Dit evenement is gratis, maar je wordt verzocht je op voorhand te registreren.

Ik schrijf me in

DE FILMSELECTIE

Cowherds of the Savannah (Oeganda, 2021, 26 min)

De Karamojong zijn herders in het noordoosten van Oeganda en hoeders van hun landschap. Op vele manieren dragen ze bij aan het behoud van ecosystemen en aan de voedselzekerheid van miljoenen mensen. Deze film illustreert hoe de Karamojongherders productief gebruik maken van het zeer variabele landschap en zelfs de droogste plantenvezels weten om te zetten in vlees en melk. Tegelijkertijd weten ze het hoofd te bieden aan de frequente uitbraken van dierlijke ziekten en conflicten tussen stammen in de regio.

De film kwam tot stand in samenwerking met een van onze lokale partners in Oeganda, DADO (Dodoth Agro-pastoral Development Organization). Het maakt deel uit van een documentaireserie ‘Herders – Guardians of the Earth’, waarvan u de trailer hieronder terugvindt.

Lees verder onder deze video

Santa Cruz: Campo demostrador (Argentinië, 2020, 11 min)

Een te hoge bezetting met schapen had heel wat nadelige effecten op de natuur. Een samenwerking tussen de veehouders en bosbouwer wist soelaas te bieden. Deze film illustreert hoe bosbeheer en veeteelt duurzaam te integreren vallen.

PRAKTISCHE INFORMATIE

  • Donderdag 29 september om 18u30
  • Gentbrugse Meersen, ter hoogte van Koningsdonkstraat 108, 9050 Gentbrugge. Klik hier voor de exacte locatie.
  • Gelieve uw eigen stoel of kussen mee te brengen. Het evenement gaat door in open lucht. Een grote tent wordt voorzien bij regenval.
  • Inkom: gratis

Ik schrijf me in