De Masai, veehoeders in hart en nieren

Blog, Nieuwsberichten

Mijn eerste Afrika-ervaring, en toegegeven, dat maakt me toch wat zenuwachtig. Maar het helpt dat ik niet alleen reis. Josti en Pierre reizen de komende dagen met me mee. Josti werkt voor Dierenartsen Zonder Grenzen en kent het project door en door. Pierre is een dierenarts uit Wallonië en wat zijn ervaring met Afrika betreft, net zo groen als ik.

Arusha

Voor we naar het werkterrein van Dierenartsen Zonder Grenzen trekken, blijven we een dag in Arusha. Een stad van waaruit heel wat toeristen hun safaritrip naar het Serengeti National Park starten en dat merk je. Ik voel me er niet helemaal gemakkelijk bij en een bezoekje aan de ‘Masai-markt’ maakt dat niet veel beter. De markt voorziet toeristen van de nodige souvenirs voor ze op safari vertrekken, maar voelt alles behalve authentiek. Op de groentenmarkt voelt de sfeer heel wat beter aan. ‘t Is er over de koppen lopen en de Afrikaanse muziek die door de boxen schalt, maakt de sfeer compleet. Onze voorraad groenten en fruit voor de komende dagen is ingeslagen.

Een dag later trekken we naar Masai-land, ten noorden van Arusha. Het landschap verandert zienderogen van een groen land rond de stad naar droog en onvruchtbaar gebied. Hier leven de Masai, veehoeders in hart en nieren. Hun vee is hun trots en hun rijkdom.

Maisha Bora

De Koop een geit-actie maakt hier deel uit van het overkoepelende Maisha Bora project (wat ‘goed leven’ betekent in de lokale taal). Dit project omvat verschillende pijlers die een geheel vormen en zo de duurzaamheid van alle acties garanderen.

Dierenartsen Zonder Grenzen neemt de veeteeltpijler voor zijn rekening. Het doel is de productiviteit en de kwaliteit van het vee te verhogen, vee en hulpmiddelen veilig te stellen en gezinnen zo te laten genieten van de voordelen van de verschillende producten die hieruit voortvloeien. Technische problemen en de droogte maken het een uitdaging met wisselende resultaten.

Passing on the gift

Op het terrein maken we kennis met verschillende groepen die steun krijgen van Maisha Bora. We ontmoeten Rebecca. Rebecca leert haar groep Masai-vrouwen om kippen te houden, te kweken met de kippen en de eiproductie te verhogen. Rebecca is trots op haar werk en dat straalt ze uit. Volgens het ‘passing on the gift’ principe hebben verschillende vrouwen van haar groep ondertussen een eigen kippenhok vol kippen, waar ze het werk verderzetten. Ook het kweekprogramma voor geiten werkt volgens dit principe en een verbetering van het ras staat hier centraal waardoor de geiten kostbaarder worden en meer inkomen en melk kunnen genereren.

Tijdens onze terreinbezoeken worden we hartelijk ontvangen. Er komt hier en daar zelfs zingen, dansen, thee en een warme maaltijd aan te pas. Het is duidelijk dat de Masai dankbaar zijn voor dit project en trots op het resultaat dat ze ermee bereiken.

Veemarkt

Op de wekelijkse markt in Ketumbeine zien we hoe waardevol het vee voor de Masai is. Masai komen hier van heinde en verre samen om hun vee te verhandelen, een echte mannenaangelegenheid. Rondom de veemarkt hebben de vrouwen plaatsgenomen en stuk voor stuk proberen ze ook iets te verdienen met de verkoop van zakjes rijst en suiker. Zou het niet mooi zijn als enkele vrouwen binnenkort hun eieren of zelfs hun kippen kunnen verkopen? ‘t Is aan hen om de gift en kennis door te geven, verder te groeien in hun activiteiten en enthousiast en gelukkig te blijven.

Lies Poppe