“Ik kan mijn dochters de opleiding geven die ik zelf nooit had.”

Nieuwsberichten

Fidèle Nkuriza was 7 jaar oud toen hij voor het eerst ‘het voedsel van de goden’ proefde: honing. Sindsdien heeft hij besloten om van bijenteelt zijn beroep te maken. Zelfs toen al wist hij dat deze zoete nectar veel meer waard was dan aan landbouw doen.

Een levensloop vol valkuilen…

Afkomstig uit een bescheiden gezin in het zuiden van Rwanda, begon Fidèle vanaf nul. Toen hij gedwongen werd om zijn studies na de lagere school stop te zetten, begon hij op 14-jarige leeftijd met de bijenteelt. Na vier jaar hard werken begon hij er eindelijk van te leven. Op die tijd had Fidèle 45 traditionele bijenkorven waarmee hij in de behoeften van zijn gezin kon voorzien: betalen van de ziekenfondsverzekering, huisvesting, voedsel en de aankoop van wat vee.

Maar in 2010 kwam een overheidsprogramma rond ruimtelijke ordening dit broze evenwicht verstoren. Fidèle werd gedwongen om zijn geboortedorp Buhoro te verlaten.Hij moest zijn leven opnieuw opbouwen in Nyarusange. Maar zijn bijenkorven konden niet verplaatst worden. Fidèle had dus geen andere keuze dan heen en weer te reizen naar Buhoro om zijn honingproductie (5 kg per bijenkast, per jaar) veilig te stellen. Een harde klap voor de imker.

…tot de ontdekking van moderne bijenteelt

Drie jaar geleden sloot Fidèle zich aan bij ons project Green Energy & Livestock. Dankzij onze lokale partner ARDI (Association Rwandaise pour le Développement Intégré) heeft hij een technische en financiële opleiding gekregen. Via zijn coöperatie kreeg hij een krediet van 150.000 RWF  (ongeveer 125 euro), dat hij investeerde in 6 moderne bijenkorven en de nodige uitrusting.

Dankzij deze opleiding, en met de steun van ARDI, heeft Fidèle zich verder kunnen professionaliseren. Hij beheerst nu moderne bijenteelttechnieken: koninginnen kweken, kolonies vermenigvuldigen, bestrijden  van parasieten, roofdieren en ziektes. Hij maakt zelf de wasvellen voor zijn bijenkorven en verkoopt de overtollige was. Voortaan weet hij ook hoe hij een krediet moet beheren, waardoor hij de aflossingstermijnen kan naleven en verstandiger kan investeren.

Sinds eind 2020 is Fidèle een volleerd imker. Op 39-jarige leeftijd bezit hij nu een dertigtal moderne bijenkasten, die driemaal productiever zijn dan de oude. Ze  produceren elk ongeveer 23 kg honing per jaar, die samen met de was op de plaatselijke markt wordt verkocht. In twee jaar tijd is zijn jaarlijkse productie gestegen van 384 kg tot 603 kg, goed voor een waarde van meer dan 1,9 miljoen RWF (ongeveer 1.600 euro).

Dankzij de opmerkelijke stijging van zijn productie heeft Fidèle zijn inkomsten aanzienlijk zien stijgen. Zo kon hij 6 extra bijenkasten aanschaffen (waardoor het totale aantal op 32 komt) en de inrichting van zijn huis voltooien, waar zopas elektriciteit is geïnstalleerd. De imker werd ook eigenaar van een nabijgelegen stuk grond om zijn bijenkorven te huisvesten. Onlangs heeft hij zelfs een koe kunnen kopen. Melk en boter maken nu deel uit van het dagelijkse menu . Ze leveren de nodige eiwitten voor een goede gezondheid van het hele gezin.

Een voorbeeld om te volgen

Fidèle vertrouwt ons zijn echte motivatie toe. Als hij elke morgen opstaat om zich met zijn bijenkorven bezig te houden, is dat vooral om zijn dochters de opleiding te geven die hij zelf nooit heeft gehad. Dat hij zijn oudste dochter Louise (7 jaar) naar een privé-school kan sturen, levert hem de bewondering op van de hele gemeenschap.

Vandaag wordt Fidèle beschouwd als een welgesteld man en speelt hij een belangrijke rol in zijn dorp. Twee jonge aspirant-imkers zijn alvast in zijn voetsporen getreden, in de hoop op hun beurt de sterke schakels van hun gemeenschap te worden. Fidèle droomt er nu van zijn bedrijf verder te ontwikkelen. Hij is van plan nieuwe bijenkasten aan te schaffen, en zou er op een dag 200 willen hebben.

Het voorbeeld van Fidèle bewijst het: onze tussenkomst gaat veel verder dan de vastgelegde doelstellingen. Of het nu gaat om het houden van bijen of het kweken van andere dieren, wij werken steeds samen met onze partners om de begunstigden voedsel van betere kwaliteit te bezorgen en hen te helpen een rendabeler beroepsactiviteit te ontwikkelen. Maar eerst en vooral bieden wij hun de kans om  in hun dromen te geloven en zich verder te emanciperen.

Dit project kwam tot stand door een partnerschap tussen de Provincie Oost-Vlaanderen, Dierenartsen Zonder Grenzen en ARDI.