In Afrika leven miljoenen mensen van hun vee. Maar de dierengezondheidszorg is er vaak ontoereikend. Wanneer mensen hun kudde verliezen door ziekte, droogte of conflict, verliezen ze alles: hun trots, cultuur, spaargeld en voedsel. Door het vee te verzorgen en de productie te verbeteren, strijdt Dierenartsen Zonder Grenzen samen met de lokale bevolking tegen honger en armoede.

Ik doe een gift

 • Handel

  In Sub-Sahara-Afrika leeft 80% van de bevolking van de veeteelt. Het is de belangrijkste motor van de lokale economie. Door de dierlijke productie en de toegang tot veemarkten te verbeteren, strijden we tegen honger en armoede. We maken veehouders bewust voor een betere hygiëne tijdens het melken en ondersteunen lokale coöperatieven die zuivelproducten op de markt brengen. We stimuleren agro-veehouders om de mest van hun vee te gebruiken op hun akkers en zo hun groenten- en fruitproductie te verhogen. We ondersteunen ook dorpen in het oprichten van gemeenschapsbanken, die microkredieten toekennen aan hun leden voor inkomensgenererende activiteiten.

 • Dierengezondheidszorg

  De dierengezondheidszorg in uitgestrekte landelijke gebieden in Afrika is vaak ontoereikend voor een optimale gezondheid van de kuddes. Het is dan ook van essentieel belang voor de veeteelt om een veterinair netwerk uit te bouwen. We stimuleren privédierenartsen om een praktijk op te starten op het platteland, we leiden veehouders op tot dierenverzorgers en we ondersteunen nationale en lokale overheidsinstanties bevoegd voor veeteelt. Dit netwerk staat in voor de gezondheid van de dieren en maakt de veehouders o.a. bewust voor preventieve en curatieve dierenverzorging, kwaliteitsvoer en het opslaan van voorraden veevoer.

 • Natuur

  De klimaatverandering richt door langdurige droogtes en verwoestende stortbuien steeds vaker ravages aan op het Afrikaanse continent. Water en grasland worden schaars. We ondersteunen lokale water- en graascomités, die boven- en ondergrondse waterpunten bouwen en onderhouden en afspraken maken over waar er gegrazen mag worden. De gemeenschappen leggen brandwegen aan om te vermijden dat een brand honderden kilometers grasland vernietigt. Ze creëren ook corridors zodat de grootschalige veetrek tussen de verschillende seizoenen geen schade aanricht aan bos- en landbouwgebied.

 • Opleiding

  Door participatieve en praktijkgerichte opleidingen, waarbij traditionele kennis aangevuld wordt met nieuwe inzichten, kunnen de Afrikaanse veehouders hun toekomst beter in handen nemen. Ze leren ziektes herkennen en behandelen, ze leren lezen, schrijven en rekenen, ze leren onderhandelen, ze leren hoe een boekhouding bij te houden, ze leren hoe hun dieren het best te voeden, ze leren hoe hun productie te vergroten...

 • Vrede

  Vrede is essentieel voor een duurzame ontwikkeling van de lokale gemeenschappen, veehandel en economie. In gebieden waar water en grasland schaars zijn, vechten rivaliserende gemeenschappen om voedsel en water voor hun dieren. Gewapende veeroven zijn geen uitzondering. We moedigen afgevaardigden van vijandige gemeenschappen aan om samen afspraken te maken over de gebieden waar de verschillende kuddes rondtrekken, grazen en drinken.

 • Nood

  Dierenartsen Zonder Grenzen voert vooral constructieve ontwikkelingsprogramma’s uit, maar biedt ook noodhulp wanneer dit nodig is. We delen veevoer uit of verkopen het een aan sterk verminderde prijs, maar we geven ook granen als voedselhulp aan de bevolking. We betalen de veehouders voor werk ten voordele van de gemeenschap, zoals het herstellen van waterpunten, scholen, ziekenhuizen en wegen. Zo hebben ze direct cash geld voor voedingsmiddelen. We kopen ook verzwakte dieren van de veehouders op en we betalen de dorpelingen voor het verwerken van het vlees, dat we nadien als voedselhup uitdelen aan de meest noodlijdende gezinnen.

 • Vrouwen

  Vrouwen zijn belangrijk voor de lokale economie en het gezin, maar krijgen in vele Afrikaanse landen niet de kans om zich te ontplooien. De rollen van vrouwen en mannen zijn strikt afgebakend, ook op het vlak van veeteelt. Over bepaalde dieren heeft ze eigendomsrecht, over andere enkel gebruiksrecht. We ondersteunen vrouwen door hun waardigheid en economische onafhankelijkheid te vergroten via de veeteelt, onder andere via microkredieten, opleidingen en het uitdelen van kleinvee.

 • Dieren

  Grootvee (runderen, kamelen) en kleinvee (geiten, schapen, varkens, kippen, cavia’s, konijnen) zijn een bron van voedsel en inkomsten. Ze zijn van belang voor de lokale economie en de voedselzekerheid. Ze dienen als trekkracht op het veld, voor vervoer en voor bemesting van de akkers. Vee is sociaal belangrijk, onder andere als bruidsprijs of voor religieuze vieringen. Wanneer mensen hun kudde verliezen, verliezen ze hun trots, cultuur, spaarpot en supermarkt. Door het vee te verzorgen en hun productie te verhogen, gaan we samen met de lokale bevolking de strijd aan tegen honger en armoede.

Bent u dierenarts en wilt u met ons naar Niger als ambassadeur?

23 juni 2017

Heeft u een passie voor diergeneeskunde, veeteelt en Afrika? Wilt u uw Afrikaanse collega’s beter leren kennen en hen een duwtje in de rug geven? Dierenartsen Zonder Grenzen zoekt een gemotiveerde dierenarts om ambassadeur te worden van onze organisatie en mee naar Niger te gaan! Overtuig ons van uw motivatie, ten laatste op 30 juli, en wie weet bezoekt u in januari of februari 2018 wel onze activiteiten in Niger.

Lees meer...

Première nieuwe tv-reeks 'Handen uit de mouwen' in Gent

26 april 2017

Dierenartsen Zonder Grenzen organiseert samen met VSDW (Veterinary Student Association for Development and Wildlife) een première van de nieuwe tv-reeks 'Handen uit de mouwen', op de faculteit diergeneeskunde in Gent.

Lees meer...

Een blik achter de schermen bij tv-opnames in Niger: ‘Is dit nu een schaap of geit?’

08 februari 2017 -

‘Prachtig.’ ‘Simpel, maar geniaal.’ Het enthousiasme is groot bij dierenarts Bruno en zijn dochter Janne, die diergeneeskunde studeert. Dit West-Vlaamse duo trok samen met een tv-ploeg naar Niger om zelf de handen uit te mouwen te steken en te ondervinden hoe lokale dierenartsen te werk gaan. De avonturen én gevatte opmerkingen van vader en dochter zullen in het voorjaar te zien zijn op Focus/WTV en PlattelandsTv, maar wij bieden nu alvast een blik achter de schermen.

Lees meer...

Bruno en Janne trekken naar Niger, met een filmploeg

19 januari 2017 -

Bruno en Janne zijn een vader en dochter met een hart voor dieren en diergeneeskunde. De ene is een rot in het vak, de andere een dierenarts in spé. Dit West-Vlaamse duo uit Torhout heeft met zijn passie, motivatie, ambitie en persoonlijkheid Dierenartsen Zonder Grenzen en het productiehuis Tamara Twist overtuigd om met hen in zee te gaan. Eind januari reizen Bruno en Janne af naar Niger, met in hun zog een cameraploeg. In het voorjaar komen hun avonturen op Focus/WTV en PlattelandsTv.

Lees meer...

Gezocht: student diergeneeskunde voor tv-programma

17 oktober 2016

Wij zoeken een boeiend duo dat naar Niger wil gaan voor een nieuwe televisieserie. In deze tv-reeks volgen we Belgen die in Afrika verschillende ontwikkelingsprojecten bezoeken en hun handen uit de mouwen steken. Ben je Vlaamse student diergeneeskunde of dierenzorg? Wil je graag Niger bezoeken met Dierenartsen Zonder Grenzen én op tv komen? Stuur je gegevens door en wie weet vertrek jij wel in januari 2017 naar Afrika!

Lees meer...