In Afrika leven miljoenen mensen van hun vee. Maar de dierengezondheidszorg is er vaak ontoereikend. Wanneer mensen hun kudde verliezen door ziekte, droogte of conflict, verliezen ze alles: hun trots, cultuur, spaargeld en voedsel. Door het vee te verzorgen en de productie te verbeteren, strijdt Dierenartsen Zonder Grenzen samen met de lokale bevolking tegen honger en armoede.

Ik doe een gift

Santé, op betere gezondheidszorg in het Zuiden

In 2015 startte 11.11.11 met 19 ngo’s, vakbonden en mutualiteiten een twee jaar durende campagne die pleit voor sociale bescherming voor iedereen, omdat dit recht lang niet voor iedereen is weggelegd. Dit jaar ligt de focus op de gezondheidszorg. Zo’n 1,3 miljard mensen hebben vandaag geen toegang tot gezondheidszorg, door afstand of simpelweg omdat ze er het geld niet voor hebben.

Als lid van 11.11.11 strijdt Dierenartsen Zonder Grenzen aan de zijde van de Noord-Zuidkoepel. Net als 11.11.11 willen we mensen in ontwikkelingslanden de kans op een waardig leven geven, met toegang tot betaalbare gezondheidszorg voor zowel mens als dier.

One health

Het one health concept - de gezamenlijke aanpak voor de gezondheid van mens, dier en ecosysteem - is van onschatbare waarde in Afrika, waar de inwoners intensief samenleven met hun vee en hun omgeving. Dierenartsen Zonder Grenzen wil dit concept in de praktijk brengen in de Afrikaanse landen waar we werken.

Onze visie ‘gezonde dieren, gezonde mensen’, zegt het helemaal: het levensonderhoud en het welzijn van veehouders staat of valt met de gezondheid van hun dieren. Wist je dat ongeveer 60 % van de besmettelijke ziektes bij de mens afkomstig zijn van dieren? Een situatie waarin toegang tot dieren- en humane gezondheidszorg natuurlijk een belangrijk deel van de oplossing is.

Gezonde dieren, gezonde mensen

Dierenartsen Zonder Grenzen ondersteunt de veehouders in het Zuiden door hun dieren gezond te houden en hun productie te verbeteren. En we verbeteren de voedselveiligheid. Zo lopen veehoudersfamilies minder kans om een zoönose op te lopen. Dit zijn ziektes die overgaan van mens op dier. Bovendien kunnen ze dankzij de extra inkomsten uit de veeteelt hun toegang tot gezondheidszorg verbeteren. Ze kunnen zich aansluiten bij een mutualiteit en een dokter en medicijnen betalen.

Gezonde dieren zorgen er dus voor dat ook de mensen gezond blijven. Santé!

Strijd jij samen met Dierenartsen Zonder Grenzen mee?

Teken dan nu de petititie van 11.11.11. voor (dier)gezondheidszorg voor iedereen. Santé!