In Afrika leven miljoenen mensen van hun vee. Maar de dierengezondheidszorg is er vaak ontoereikend. Wanneer mensen hun kudde verliezen door ziekte, droogte of conflict, verliezen ze alles: hun trots, cultuur, spaargeld en voedsel. Door het vee te verzorgen en de productie te verbeteren, strijdt Dierenartsen Zonder Grenzen samen met de lokale bevolking tegen honger en armoede.

Ik doe een gift

Op projectbezoek in Zuid-Soedan

Onze directeur Joep van Mierlo was in Oost-Afrika om een aantal van onze projecten te bezoeken. Tijdens zijn reis bezocht hij projecten in Kenia, onder meer in de regio van het vluchtelingenkamp Dabaab, maar hij reisde ook door naar Zuid-Soedan. Dierenartsen Zonder Grenzen ondersteunt er de lokale bevolking door de infrastructuur voor de verwerking van veeteeltproducten te verbeteren.

Via Juba, de hoofdstad van Zuid-Soedan, ben ik naar Rumbek gevlogen, de hoofdstad van de staat Lakes. Ik ga hier in de buurt op bezoek bij onze projecten in de districten Rumbek Central en Rumbek North. Om u een idee te geven van de afstanden hier: de vlucht duurde een goed uur, maar om in Rumbek North te geraken moeten we nog zo'n drie uur rijden.

Projecten in conflictzones

Net zoals op vele andere plaatsen waar Dierenartsen Zonder Grenzen aan de slag is, ligt deze streek op de rand van een conflictzone. In de jongste natie ter wereld zijn er heel wat spanningen. Natuurlijk zijn er de gangbare conflicten die draaien rond het gebruik van de natuurlijke bronnen (vooral water en graasgebieden voor de kuddes) en andere klimatologische en socio-economische conflicten. Maar in dit gebied strijden de verschillende etnische groepen momenteel ook een bloedig conflict uit dat draait rond politieke macht. Eind vorig jaar en begin dit jaar haalden deze bloedige gevechten de internationale pers, maar de rust is tot op vandaag nog steeds niet teruggekeerd.

Betere infrastructuur, hogere opbrengst

Met de projecten in de omgeving van Rumbek wil Dierenartsen Zonder Grenzen de veehouders in de buurt een betere infrastructuur aanbieden om hun veeteeltproducten te verkopen en te verwerken, zodat ook de consument kan genieten van hygiënisch verwerkt en gecontroleerd vlees. Het gaat dan bijvoorbeeld over veemarkten, kleine slachthuizen, huidendrogerijen of melkbars.

In Rumbek Central bezoek ik zo'n slachthuis. Het oude slachthuis werd in 2008 opgericht, maar dat is intussen al te klein geworden voor de huidige activiteiten. Daarom verhuisde het naar een gloednieuw gebouw.

nieuwe-slachthuis

slachthuis

Naast een eigen waterput beschikt dit nieuwe gebouw ook over een generator. Dit ondersteunt de goede werking van het slachthuis. De lokale overheid van Rumbek zorgde er bovendien voor dat er een weg kwam naar het slachthuis, zodat het voor de veehouders makkelijker te bereiken is.

2014-slachthuis-rumbek1

2014-oxfamruralvetshop

Ook in Rumbek North bezoek ik samen met een evaluator van de EU enkele projecten. Zo stoppen we bijvoorbeeld bij een Oxfam Rural Vet Shop. Ook Dierenartsen Zonder Grenzen zet op het platteland gelijkaardige winkels op, waar veehouders advies kunnen inwinnen en hun materiaal kunnen kopen.

Deze winkel wordt intussen al 4 jaar door de lokale gemeenschap beheerd, zonder directe hulp van Oxfam. Een duidelijk teken dat onze gezamenlijke aanpak écht duurzaam is. Nadien nemen we ook nog een kijkje bij de VICOBA vrouwengroep (village community banks). Dierenartsen Zonder Grenzen ondersteunt deze vrouwen in hun eerste stappen om een buurtwinkeltje te openen. De vereniging beheert ook een waterbron waar het vee kan drinken.

Steun de Zuid-Soedanese veehouders

Met deze projecten biedt Dierenartsen Zonder Grenzen de plaatselijke veehouders de kans om hun veeteeltproducten tegen een goede prijs te verkopen om zo zelf hun inkomen en hun voedselzekerheid te verbeteren. Maar ook de dierengezondheid blijft een prioriteit, want de veehouders in Zuid-Soedan hebben het niet gemakkelijk. Als ze een goede prijs willen krijgen voor hun producten en hun dieren, dan moeten de veehouders de kudde gezond kunnen houden. Daarom helpen onze lokale dierenverzorgers hen om de dieren te vaccineren en de behandelen. U kunt de veehouders ook steunen. Doe nu een gift.