In Afrika leven miljoenen mensen van hun vee. Maar de dierengezondheidszorg is er vaak ontoereikend. Wanneer mensen hun kudde verliezen door ziekte, droogte of conflict, verliezen ze alles: hun trots, cultuur, spaargeld en voedsel. Door het vee te verzorgen en de productie te verbeteren, strijdt Dierenartsen Zonder Grenzen samen met de lokale bevolking tegen honger en armoede.

Ik doe een gift

Vlaamse studenten in de race naar Rwanda

Op 4 april 2015 kiest Dierenartsen Zonder Grenzen vijf studenten die op inleefreis naar Rwanda gaan. Jan Leyers zal de wedstrijdfinale in het Vlaams Parlement presenteren. Negen jongeren krijgen er de kans om in een korte ‘Sustainable Agriculture Talk’ hun oplossing op de wereldwijde uitdagingen binnen de landbouw, de veeteelt en de voedselketen te verdedigen.

De wedstrijd ‘Students for Sustainable Agriculture’, die in februari van start ging, richt zich tot Vlaamse studenten diergeneeskunde en landbouw. Tijdens een eerste ronde maakten tien studenten een affiche en een dossier, waarbij ze kritisch moesten nadenken over de mondiale productie en consumptie van voedsel. In een tweede ronde toonden ze in een creatief filmpje wat hun visie is op de Belgische veeteelt of landbouw. Uiteindelijk gaan negen studenten door naar de finale, waar ze elk een duurzame oplossing zullen voorstellen voor een zelfgekozen uitdaging binnen de landbouw- of veeteeltsector.

Vijf winnaars

Jan Leyers, ambassadeur van Dierenartsen Zonder Grenzen, zal de finale presenteren en de kandidaten het vuur aan de schenen leggen. Een driekoppige jury zal vijf winnaars kiezen: Joep van Mierlo (directeur Dierenartsen Zonder Grenzen), Erik Mijten (dierenarts en directeur studiedienst Boerenbond) en Vera Dua (voorzitster Bond Beter Leefmilieu). Ook het publiek kan meestemmen, hun stem telt als één extra jurystem.

Rwanda

De winnende studenten zullen in september 2015 met Dierenartsen Zonder Grenzen naar Rwanda gaan. Daar zullen ze lokale dierenartsen, landbouwers en studenten ontmoeten. Ze zullen er ontdekken hoe de landbouw, veeteelt en dierengeneeskunde in elkaar zitten en in hoeverre deze verschillen van of gelijklopen met België.

Praktisch

  • 4 april van 14u tot 17u
  • Zaal de Schelp in het Vlaams Parlement (Hertogsstraat 6, 1000 Brussel)
  • Graag vooraf inschrijven via http://goo.gl/forms/Kp3DFMPpw7 

Programma

  • 14u00: Welkomstwoord Bart Balis, voorzitter van Dierenartsen Zonder Grenzen
  • 14u10: Presentaties eerste 5 kandidaten met interview door Jan Leyers
  • 15u00: Korte pauze
  • 15u10: Presentaties laatste 4 kandidaten met interview door Jan Leyers
  • 16u00: Dansspektakel Ballet Inyange (traditionale Rwandese zang en dans)
  • 16u30: Prijsuitreiking
  • 16u45: Receptie

Maak hier kennis met de finalisten!