In Afrika leven miljoenen mensen van hun vee. Maar de dierengezondheidszorg is er vaak ontoereikend. Wanneer mensen hun kudde verliezen door ziekte, droogte of conflict, verliezen ze alles: hun trots, cultuur, spaargeld en voedsel. Door het vee te verzorgen en de productie te verbeteren, strijdt Dierenartsen Zonder Grenzen samen met de lokale bevolking tegen honger en armoede.

Ik doe een gift

Materiaal en opleidingen voor 107 dierenverzorgers in Niger

Dierenartsen Zonder Grenzen speelt een voortrekkersrol in Niger op het vlak van dierengezondheidszorg. Door privédierenartsen te ondersteunen en veehouders op te leiden tot dierenverzorgers, krijgen de veehouders in de meest afgelegen streken toegang tot betaalbare en kwaliteitsvolle dierengezondheidszorg. Momenteel stampt de ngo drie nieuwe diergeneeskundenetwerken uit de grond.

Dierenartsen Zonder Grenzen ondersteunt vandaag 12 dierengezondheidsnetwerken in Niger. Eerst en vooral helpen we, met onze lokale partnerorganisatie, privédierenartsen bij het installeren van een praktijk op het platteland. We zorgen dat ze zich regelmatig kunnen bijscholen en geven ze ook materiële steun, zoals een eerste stock medicijnen, een computer en een motorfiets.

habibou-nigerDe privédierenarts kan echter moeilijk een streek zo groot als België in zijn eentje afhandelen. Daarom laten we de dierenartsen veehouders opleiden. Deze 'lokale dierenverzorgers' worden door hun dorp voorgedragen. Ze leggen vaak tientallen kilometers te voet af om de dieren in de omringende dorpen te verzorgen en veehouders ertoe aan te zetten hun dieren op tijd te laten vaccineren. De lokale dierenverzorgers vormen samen met hun privédierenarts een heus netwerk: SVPP of 'service vétérinaire privé de proximité'. Zo heeft Dierenartsen Zonder Grenzen al meer dan 450 lokale dierenverzorgers een duwtje in de rug gegeven.

Materiaal voor 107 dierenverzorgers

Maar er blijft werk aan de winkel. Nog niet alle veehouders hebben toegang tot een diergeneeskundenetwerk in hun streek. Op dit moment helpt Dierenartsen Zonder Grenzen drie privédierenartsen bij het uitbouwen van een netwerk in:

  • de departementen Doutchi en Tibiri (regio Dosso)
  • het departement Guidan Roumdji (regio Maradi)
  • en het departement Mayahi (regio Maradi)

Wanneer deze SVPP's uitgerust zijn met het nodige materiaal en opleidingen, kan elk netwerk zo'n 30.000 veehoudersgezinnen uit de nood helpen, of 37% van de bevolking in het gebied!

niger-ngoziDierenartsen Zonder Grenzen geeft elke privédierenarts een startkapitaal en een stock medicijnen om zijn kabinet uit de grond te stampen, maar ook de 107 dierenverzorgers hebben materiaal nodig. Wilt u hen daarbij helpen?

  • Met 40 euro geeft u een dierenverzorger een automatische spuit waarmee hij/zij snel veel dieren kan inenten.
  • Met 40 euro kunt u ook een koelbox schenken om medicijnen te bewaren en het nodige materiaal geven voor wondverzorging: klempincetten, scharen, ontsmettingsmiddel, katoen....
  • Met 26 euro schenkt u een dokterstas waarin de dierenverzorger al zijn/haar materiaal kan opbergen.
  • Met 11 euro krijgt de verzorger een schort om hygiënisch te werken.
  • Met 72 euro schenkt u een dierenverzorger een vormingspakket met educatieve tekeningen om de (vaak analfabete) veehouders op te leiden over het onderhouden van hun dieren.
  • U kan ook het totaalpakket aanbieden voor 189 euro.

Lees hier enkele getuigenissen van en over dierenverzorgers in Niger