In Afrika leven miljoenen mensen van hun vee. Maar de dierengezondheidszorg is er vaak ontoereikend. Wanneer mensen hun kudde verliezen door ziekte, droogte of conflict, verliezen ze alles: hun trots, cultuur, spaargeld en voedsel. Door het vee te verzorgen en de productie te verbeteren, strijdt Dierenartsen Zonder Grenzen samen met de lokale bevolking tegen honger en armoede.

Ik doe een gift

Educatieve inhoud

Type content

Onderwerpen

Doelgroep

Dierenartsen Zonder Grenzen op hogescholen en universiteiten

Dierenartsen Zonder Grenzen op hogescholen en universiteiten

Dierenartsen Zonder Grenzen probeert de levensomstandigheden van de bevolking in het Zuiden te verbeteren door de veeteelt te optimaliseren. Dit is echter alleen mogelijk als ook de burgers in het Noorden hierbij worden betrokken. Daarom organiseert Dierenartsen Zonder Grenzen activiteiten voor studenten op hogescholen en universiteiten. 

Landbouwers in een geglobaliseerde wereld

De productie, verwerking en consumptie van landbouw- en voedingsproducten gebeuren meer en meer in het globale voedselsysteem. Landbouwers zijn overal ter wereld met elkaar verbonden. Ze staan met elkaar in contact en ondervinden gevolgen van beleidsbeslissingen op verschillende politieke niveaus. Bepaalde evoluties, zoals voedselspeculatie en klimaatverandering, treffen landbouwers wereldwijd. Zowel in het Zuiden als in het Noorden formuleren ze manieren om daarmee om te gaan en kunnen ze via hun organisaties en vakbonden invloed uitoefenen op het beleid. Ze zijn zich daar echter niet steeds van bewust. Deze landbouwers en voedselproducenten zijn essentieel om het mondiale landbouw- en voedselsysteem duurzamer te maken.

Studenten landbouw

Dierenartsen Zonder Grenzen is sinds enkele jaren actief op landbouwhogescholen en -universiteiten in België. We werken nauw samen met docenten en studenten en denken samen na over duurzame landbouw en veeteelt wereldwijd. Onze animatoren geven gastlessen en organiseren boeiende avonden voor studenten die later in de landbouw zullen werken. Ook onze partners uit Afrika, landbouwexperts in hun regio, komen met plezier een presentatie geven aan studenten. Het geeft de jongeren de kans landbouw eens uit een ander standpunt te bekijken. 

Enkele reacties van studenten: 

«Zeer boeiende les over een niet-alledaags onderwerp, een verreikende presentatie »

Student Master Biowetenschappen, Thomas More Hogeschool 

«Ik vond het boeiend de vergelijking te zien tussen ons landbouwsysteem en dat in Afrika »

Student Industrieel Ingenieur Natuur & Milieu, VIVES Roeselare

   

Students for Sustainable Agriculture 

Dankzij de steun van de Vlaamse Overheid startte Dierenartsen Zonder Grenzen vorig jaar het project ‘Students for Sustainable Agriculture’. Met dit project gaan we nog een stap verder in het aanbod voor studenten en docenten. We zijn bezig met de ontwikkeling van een educatief spel, lanceren een informatieve website en stellen nieuw pedagogisch materiaal ter beschikking. Als kers op de taart krijgt een groep studenten de kans om een reis te maken naar Afrika in de zomer van 2015 om daar de lokale landbouw en veeteelt te ontdekken. De deelnemers zullen gekozen worden aan de hand van een wedstrijd die in februari start. Meer informatie volgt tijdens de komende maanden. 

Dierenartsen Zonder Grenzen bij jou in de les? 

Wil je ook graag een uiteenzetting over landbouw en veeteelt in het Zuiden, klimaatverandering of voedselsoevereiniteit in jouw les? Neem contact met ons op via het contactformulier! 

Foto's

Geen resultaten gevonden

Deze galerij is een verzameling van foto's uit Kenia, Madagascar, Zuid-Soedan, Iran en Senegal. Ze tonen de uitdagingen van de kleinschalige veeteelt met betrekking tot de klimaatsverandering. 

Deze fotoreeks is ook beschikbaar in de vorm van een fototentoonstelling. 


<b>Zelfs in de meest afgelegen gebieden slagen de lokale dierenartsen met hun diensten erin om aan de noden van de familiale veehouders te beantwoorden. Sahraw-kamp, Iran &copySIVtro </b>
<b></b>
<b></b>
<b></b>
meer
Geen resultaten gevonden

In september reisden 5 Vlaamse studenten diergeneeskunde en bio-ingenieur naar Rwanda. Ze ontmoetten er lokale dierenartsen, landbouwers en studenten. Ze ontdekten er hoe de landbouw, veeteelt en dierengeneeskunde in elkaar zitten en in hoeverre deze verschillen van of gelijklopen met België.


meer

Op 27 juni 2015 heeft Dierenartsen Zonder Grenzen een Zomerfeest georganiseerd voor zijn vrijwilligers en sympathisanten. Het ideale moment om in een ontspannen sfeer kennis te maken met elkaar! Bekijk hier enkele foto's.


meer

Op 1 juni plaste Manneken Pis, verkleed als Afrikaanse veehouder, melk voor het vijfde jaar. Zo promootte hij het belang van (duurzame en eerlijke) melk. Voorbijgangers konden ook melk proeven van Fairebel.


<b>Koe melken</b>
<b>Neem een cowfie</b>
<b>Een nieuwsgierige voorbijganger</b>
<b>Proeft u de juiste melk</b>
meer

Jan Leyers gaf op 15 januari 2015 een exclusief benefietconcert voor een uitverkochte zaal in Antwerpen. Hij zamelde hiermee € 1.024 in!


meer

Op 1 juni plaste Manneken Pis, verkleed als Afrikaanse veehouder, melk en promootte hij het belang van (duurzame en eerlijke) melk.


meer

Onze kersverse ambassadeurs, Carole en Francis, bezochten in mei 2014 Rwanda. Ze bouwden o.a. een oven en legden een moestuin aan.


meer

Op 14 november 2013 organiseerde Be-troplive in Brussel een symposium over de toekomst van de rondtrekkende veehouders.


meer

Dierenartsen Zonder Grenzen stond op 6 oktober 2013 op de opendeurdag van de Kinderboerderij in Wilrijk. Veel kinderpret!


meer

Op 17 september vond de conferentie "Veeteelt en klimaat: de sleutelrol van familiale veehouders" plaats in het Europees Parlement.


<b>Drink en lunch voor de conferentie</b><b>Thijs Berman, Europees Parlementslid voor de Socialisten en Democraten, was met CELEP al in Kenia geweest</b><b>Drink en lunch voor de conferentie</b><b>Meneer Barré, partner van Dierenartsen Zonder Grenzen in Niger</b>
meer

Op 17 april 2013 gaven graffitiartiesten het beste van zichzelf om de aandacht te vestigen op de cruciale rol van kleinschalige veehouders.


meer

Jaarverslag i

Geen resultaten gevonden
Jaarverslag 2015

Lees hier het activiteiten- en financieel verslag van 2015. Dierenartsen Zonder Grenzen stelt jaarlijks een verslag op van zijn gerealiseerde activiteiten, projecten en financiële werking van het afgelopen jaar. Zo leggen we verantwoording af aan onze schenkers, vrijwilligers, medewerkers en partnerorganisaties in België en Afrika.

meer
Jaarverslag 2014

Hierbij het activiteitenverslag en financieel verslag van 2014. Dierenartsen Zonder Grenzen stelt jaarlijks een verslag op van zijn gerealiseerde activiteiten, projecten en financiële werking van het afgelopen jaar. Zo leggen we verantwoording af aan onze schenkers, vrijwilligers, medewerkers en partnerorganisaties in België en Afrika.

meer
Jaarverslag 2013

Hierbij het activiteitenverslag en financieel verslag van 2013. Dierenartsen Zonder Grenzen stelt jaarlijks een verslag op van zijn gerealiseerde activiteiten, projecten en financiële werking van het afgelopen jaar. Zo leggen we verantwoording af aan onze schenkers, vrijwilligers, medewerkers en partnerorganisaties in België en Afrika. 

meer
Jaarverslag 2012

Hierbij het activiteitenverslag en financieel verslag van 2012. Dierenartsen Zonder Grenzen stelt jaarlijks een verslag op van zijn gerealiseerde activiteiten, projecten en financiële werking van het afgelopen jaar. Zo leggen we verantwoording af aan onze schenkers, vrijwilligers, medewerkers en partnerorganisaties in België en Afrika. 

meer
Jaarverslag 2011

Hierbij het activiteitenverslag en financieel verslag van 2011. Dierenartsen Zonder Grenzen stelt jaarlijks een verslag op van zijn gerealiseerde activiteiten, projecten en financiële werking van het afgelopen jaar. Zo leggen we verantwoording af aan onze schenkers, vrijwilligers, medewerkers en partnerorganisaties in België en Afrika.

meer
Jaarverslag 2010

Hierbij het jaarverslag van 2010. Dierenartsen Zonder Grenzen stelt jaarlijks een verslag op van zijn gerealiseerde activiteiten, projecten en financiële werking van het afgelopen jaar. Zo leggen we verantwoording af aan onze schenkers, vrijwilligers, medewerkers en partnerorganisaties in België en Afrika.

meer
Jaarverslag 2009

Hierbij het jaarverslag van 2009. Dierenartsen Zonder Grenzen stelt jaarlijks een verslag op van zijn gerealiseerde activiteiten, projecten en financiële werking van het afgelopen jaar. Zo leggen we verantwoording af aan onze schenkers, vrijwilligers, medewerkers en partnerorganisaties in België en Afrika.

meer

Hierbij de jaarverslagen van 2004, 2005, 2006, 2007 en 2008. Dierenartsen Zonder Grenzen stelt jaarlijks een verslag op van zijn gerealiseerde activiteiten, projecten en financiële werking van het afgelopen jaar. Zo leggen we verantwoording af aan onze schenkers, vrijwilligers, medewerkers en partnerorganisaties in België en Afrika. Bekijk hier de jaarverslagen en financiële verslagen van de voorbije jaren. 

meer

Lesmateriaal i

Geen resultaten gevonden
Pedagogische fiche 'Op de melkweg in Noord en Zuid'

De pedagogische fiche 'Op de melkweg in Noord en Zuid' dient als leidraad voor een animatie voor studenten over melk en voedselsoevereiniteit.

meer
Dierenartsen Zonder Grenzen op hogescholen en universiteiten

Dierenartsen Zonder Grenzen probeert de levensomstandigheden van de bevolking in het Zuiden te verbeteren door de veeteelt te optimaliseren. Dit is echter alleen mogelijk als ook de burgers in het Noorden hierbij worden betrokken. Daarom organiseert Dierenartsen Zonder Grenzen activiteiten voor studenten op hogescholen en universiteiten. 

meer

Nieuws

Geen resultaten gevonden
Global goals: wij doen je huiswerk

Zoek je een onderwerp voor je thesis of studieproject? Wij hebben informatie verzameld over de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen die de Verenigde Naties in 2015 lanceerden. Laat ons je helpen met je huiswerk!

meer
Slachten zonder voorafgaande verdoving

In de aanloop naar het jaarlijkse Offerfeest kwamen uit verschillende hoeken van de maatschappij meningen naar buiten over onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren. Dierenartsen Zonder Grenzen voelt zich door zijn geografische en thematische activiteiten betrokken bij de discussie. We willen dan ook enkele inzichten geven in het debat. Dierenartsen Zonder Grenzen wenst desalniettemin neutraal te blijven in de discussie en wenst alle moslimgemeenschappen wereldwijd een vrolijk Offerfeest!

meer
Geen resultaten gevonden
Klimaatverandering in niemandsland: Oost-Afrikaanse partnerorganisaties getuigen

Op 28 november, aan de vooravond van de VN-Klimaattop die op 30 november van start gaat in Parijs, organiseert Dierenartsen Zonder Grenzen een speeddate in Gent met organisaties uit Kenia, Tanzania, Ethiopië en Oeganda. Zij zullen getuigen over de impact van de klimaatverandering op hun lokale gemeenschappen. Dierenartsen Zonder Grenzen roept de beleidsmakers en onderhandelaars van de Klimaattop op om voldoende financiering te voorzien voor duurzame ontwikkeling wereldwijd, zodat het Zuiden zich kan wapenen tegen de klimaatverandering.

meer
Eerlijke prijzen voor landbouwers wereldwijd

De Europese landbouwsector staat onder druk: de prijzen van voedingsproducten liggen te laag om de kosten te dekken voor de landbouwers. In verschillende Europese landen voeren boeren actie om deze prijzenproblematiek aan te kaarten. Ook in België worden er verschillende acties op touw gezet. Boerenbond en Groene Kring pakken uit met de campagne 'SOS Voedselprijzen' en een petitie waarmee ze de steun van de consument vragen. Dierenartsen Zonder Grenzen steunt deze actie en roept op tot solidariteit met familiale boeren wereldwijd, zowel in België als in Afrika, waar de ngo kansarme veehouders ondersteunt.

meer
Hart onder de riem voor Belgische veeboeren getroffen door rundertuberculose

Op een melkveebedrijf in de Limburgse gemeente Meeuwen-Gruitrode is midden juli rundertuberculose ontdekt, nadat een veearts-keurder de besmetting in het slachthuis vaststelde. Vanwege het besmettingsgevaar worden alle dieren geslacht en zijn 167 bedrijven, verspreid over gans Vlaanderen, preventief geblokkeerd. Op deze bedrijven worden tuberculinatietesten uitgevoerd. Een financiële en emotionele aderlating voor de getroffen boeren.

meer
Wereldmelkdag: actie voor Afrika in hartje Brussel op 1 juni

Naar jaarlijkse traditie laat Dierenartsen Zonder Grenzen op 1 juni Manneken Pis, uitgedost als Afrikaanse veehouder, melk plassen. Zo vestigen we op Wereldmelkdag de aandacht op Afrika, waar melk een belangrijke bron van voedsel en inkomen is. We zullen ook actie voeren in de Nieuwstraat in Brussel, waar voorbijgangers verschillende soorten melk kunnen proeven, hun melktechnieken kunnen uitproberen en een cowfie kunnen nemen.

meer
15 | 04 | 2015 Strijd tegen teken
Strijd tegen teken

Teken kunnen zowel mensenziekten als dierziekten overdragen. Ze dragen talrijke infectieziekten met zich mee, die zowel viraal, bacterieel, schimmelziekten en protozoïsch kunnen zijn. Niet alleen bij ons, maar ook (en vooral) in warme, vochtige gebieden vormen teken een dagelijkse bedreiging voor mens en dier.

meer

Op 4 april heeft Dierenartsen Zonder Grenzen vijf studenten gekozen die later dit jaar op inleefreis naar Rwanda gaan. De spannende wedstrijdfinale vond plaats in het Vlaams Parlement, onder leiding van Jan Leyers. Negen jongeren kregen er de kans om in een korte ‘Sustainable Agriculture Talk’ hun oplossing op de wereldwijde uitdagingen binnen de landbouw, de veeteelt en de voedselketen te verdedigen.


meer
EU-parlement veroordeelt Tanzania voor geweld tegen Masai-veehouders

Het Europees parlement heeft op 12 maart 2015 de overheid van Tanzania veroordeeld voor jarenlange mensenrechtenschendingen en geweld tegen de Masai. De resolutie komt na het recente geweld van 12 januari, waarbij de Tanzaniaanse autoriteiten 200 huizen vernielden en een grote hoeveelheid vee meenamen. 3.000 Masai-veehouders bleven berooid en dakloos achter. Aan de bron van het conflict ligt een jachtvergunning die de overheid verleende aan een bedrijf uit de Verenigde Arabische Emiraten.

meer
Beleidskader voor lokale melk in West-Afrika

Onze beleidsmedewerker Koen Van Troos reisde eind 2014 naar Mali en Niger. Daar organiseerde hij vormingen rond beleidswerk voor de lokale partnerorganisaties van Dierenartsen Zonder Grenzen. In zijn reisverslag lees je het belang van een goed beleidskader voor lokale melk in West-Afrika. 

meer
Oeganda: water bepaalt het dagdagelijkse leven

Het droogseizoen komt op volle kracht. Weersvoorspellingen voor de maanden januari en februari bestaan louter uit gele zonnetjes en temperaturen boven de 35°C. Elke dag zie ik het gras geler worden. En schaarser. De rij vrouwen aan de waterputten groeit, want het pompen wordt zwaarder door het dalende waterniveau. Nochtans is dit kleine stadje waar ik woon, Moroto, relatief vruchtbaar en groen, door het microklimaat aan de voet van de berg. Als het hier al zo droog, stoffig en heet is, wat moet dit dan niet betekenen op de doornachtige steppes? De verzengende hitte slaat daar ongetwijfeld hard toe.

meer
Nomadische herders in Karamoja

“Wauw, dan ga je apen en olifanten verzorgen!”  of “Waarom ga je dieren helpen in plaats van mensen?”. Dit zijn maar enkele van de reacties die ik kreeg toen ik vertelde dat ik voor Dierenartsen Zonder Grenzen (DZG) zou gaan werken. We verzorgen echter geen wilde dieren en hoe schattig die geitjes ook wel niet zijn, het draait in de eerste plaats om hun baasjes. In dit deel geef ik een algemeen overzicht van de context in Karamoja, daarna volgt een blogstukje over wat Dierenartsen Zonder Grenzen hier doet.

meer
Bezoek uit Tanzania: Edward Loure vertelt over de lokale uitdagingen

Vorige week kreeg Dierenartsen Zonder Grenzen bezoek van Edward Loure. Hij is directeur van het Ujamaa Community Resource Team (UCRT) in Tanzania. Tijdens een ontmoeting met het team en ambassadrice Carole Meersschaert sprak hij over de uitdagingen waarmee rondtrekkende veehouders (pastoralisten) in Tanzania geconfronteerd worden. Hun bestaan staat onder druk.

meer

Publicaties

Geen resultaten gevonden
Policy brief: 'Meer veerkracht met vee'

In Afrika worden de meeste landbouw- en veeteeltsystemen familiaal gerund. Familiale boeren kunnen zich relatief goed aanpassen aan veranderingen in hun omgeving. Maar het aantal families dat te maken heeft met externe stress, schokken, risico’s en rampen groeit. Hun veerkracht staat onder druk.

meer
DZG Nieuwsbrief 2016

Twee keer per jaar brengt Dierenartsen Zonder Grenzen een nieuwsbrief uit met meer informatie over zijn werk in het Zuiden en zijn activiteiten in België. Al onze actieve schenkers krijgen deze nieuwsbrief per post.

meer
Policy brief 'Kwaliteitsvolle dierengezondheidszorg voor rondtrekkende veehouders in West-Afrika'

In zijn vierde policy brief geeft Dierenartsen Zonder Grenzen een overzicht van het aanbod aan veterinaire diensten in West-Afrika. De organisatie geeft aanbevelingen voor kwaliteitsvolle diensten, aangepast aan de noden van rondtrekkende veehouders. 

meer
Policy brief

De 3e Policy Brief van Dierenartsen Zonder Grenzen is gewijd aan het concept 'one health', dat in het leven werd geroepen om gezondheidssystemen wereldwijd te verbeteren en de wereldwijde sterftes door zoönoses te verminderen. 

meer
DZG Nieuwsbrief 2015

Twee keer per jaar brengt Dierenartsen Zonder Grenzen een nieuwsbrief uit met meer informatie over zijn werk in het Zuiden en zijn activiteiten in België. Al onze actieve schenkers krijgen deze nieuwsbrief per post.

meer
Policy Brief 'Veehouderij 2.0: familiale veeteelt'

2014 was het Internationale jaar van de familiale landbouw. 1,5 miljard mensen op deze aardbol leven van de familiale landbouw en veeteelt. Maar wat is dat nu juist, familiale veeteelt? En waarom is familiale veeteelt zo belangrijk?

meer
Policy Brief 'Op de melkweg in het Zuiden'

Dierenartsen Zonder Grenzen geeft in zijn tweede policy brief uitleg over het belang van kleinschalige, lokale melkproductie in het Zuiden. Waarom zouden beleidsmakers deze vorm van melkveehouderij meer moeten ondersteunen?

meer
Geen resultaten gevonden
DZG Nieuwsbrief 2014

Twee keer per jaar brengt Dierenartsen Zonder Grenzen een nieuwsbrief uit met meer informatie over zijn werk in het Zuiden en zijn activiteiten in België. Al onze actieve schenkers krijgen deze nieuwsbrief per post.

meer
DZG Nieuwsbrief 2007-2013

Twee keer per jaar brengt Dierenartsen Zonder Grenzen een nieuwsbrief uit met meer informatie over zijn werk in het Zuiden en zijn activiteiten in België. Al onze actieve schenkers krijgen deze nieuwsbrief per post.

meer
Strip ‘Steek niet alles op de koe en zijn scheetjes!’

Dit ludieke stripverhaal toont hoe koeien en kleinschalige veehouders een cruciale rol spelen in de strijd tegen de klimaatverandering. 

meer
Policy Brief 'Beleidscoherentie voor het recht op voedsel'

Policy Brief van de Coalitie Tegen de Honger.

meer

Policy Brief 'Voeding integreren als transversale thematiek in het beleid voor ontwikkelingssamenwerking'

Om meer rekening te houden met voeding in het beleid, de programma’s en projecten van ontwikkelingssamenwerking, formuleert de Coalitie tegen de Honger volgende aanbevelingen.

meer

Thematische fiche 'Familiale veeteelt en voeding'

Thematische fiche door de coalitie tegen de honger over de noodzaak van investeringen in familiale veeteelt in het kader van de strijd tegen ondervoeding?

meer
Studie ‘Rol van veeteelt in klimaatverandering en voedselzekerheid’

De veeteelt wordt vaak met de vinger gewezen voor zijn aandeel in de klimaatverandering. Toch is de sector niet altijd nefast voor het milieu en draagt ze zelfs bij aan de biodiversiteit. Dit onderzoek van VSF International toont aan dat de kleinschalige veeteelt in het Zuiden juist een antwoord kan bieden op de klimaatuitdaging, bijvoorbeeld door de mobiliteit van nomadische veehouders en mestverbranding tegen insecten.

meer
Brochure uitwisselingsreis 'Op de melkroute in Mali'

In 2008 nodigde de ngo Dierenartsen Zonder Grenzen twee Belgische professionelen uit de zuivelsector uit voor een inleefreis naar Mali. Lees er meer over in deze brochure.

meer
Brochure uitwisselingsreis 'De boer op in Rwanda'

Dierenartsen Zonder Grenzen stuurde in december 2012 drie Belgische veehouders en een dierenarts naar Rwanda. Ze leefden zich in in de Rwandese veeteelt en diergeneeskunde. Lees er meer over in deze brochure. 

meer

Spelmateriaal i

Geen resultaten gevonden
Beestig Boeren: een educatief spel over duurzame landbouw

Beestig Boeren is een spel over de ecologische, economische en sociale impact van onze huidige manier van landbouw en veeteelt. Het spel maakt de vergelijking tussen de Noord en Zuidlanden, de extensieve en intensieve landbouw en de duurzaamheid ervan. 

meer
Het touwtjesvleesspel

Kruip in de huid van een mals stukje biefstuk, een legkip of een veehouder uit het Zuiden en ontdek hoe die allemaal met elkaar verbonden zijn in het mondiale vleesproductie- en consumptiesysteem.

meer
Geen resultaten gevonden
Lespakket 'Als de kudde sterft, sterft het dorp'

Dierenartsen Zonder Grenzen heeft een educatief pakket ontwikkeld, in samenwerking met Alfa vzw, voor de derde graad basisonderwijs.

meer